IEF 21009
7 oktober 2022
Artikel

Jacqueline Seignette: reactie op conclusie AG in AKM/Canal+

 
IEF 21008
7 oktober 2022
Artikel

Nationaal Mediarechtcongres op donderdag 24 november

 
IEF 21007
7 oktober 2022
Uitspraak

Prejudiciële vragen over de procesbevoegdheid van een collectieve beheerorganisatie

 
IEF 21009

Artikel ingezonden door Jacqueline Seignette, Höcker Advocaten.

Jacqueline Seignette: reactie op conclusie AG in AKM/Canal+

Satellietuitzending, doorgifte, directe injectie en het nieuw publiek criterium. Enkele opmerkingen naar aanleiding van de conclusie van A-G Szpunar in AKM/Canal+.

AG Szpunar concludeert dat de aanbieder van satellietpakketten op grond van de Kabel- en Satellietrichtlijn geen toestemming nodig heeft van de auteursrechthebbende [IEF 20974]. Daarmee roept hij het Europese Hof van Justitie op om terug te komen op het Airfield-arrest waarin het Hof oordeelde dat de omroeporganisatie en de aanbieder van satellietpakketten beide toestemming nodig hebben.

Mededeling aan het publiek per satelliet
De Oostenrijkse collectieve beheersorganisatie voor muziekauteursrechten AKM dagvaardt Canal+ Luxembourg omdat deze geen toestemming van AKM heeft verkregen voor uitzending aan Oostenrijkse abonnees. Canal+ betoogt dat dit niet nodig is omdat de omroeporganisaties al toestemming hebben verkregen. De hoogste Oostenrijkse rechter vraagt zich af hoe de casus moet worden beoordeeld in het licht van artikel 1 lid 2 sub b van de Kabel- en Satellietrichtlijn (93/83/EEG).

IEF 21008

Nationaal Mediarechtcongres op donderdag 24 november

Paneldiscussies, boeiende sprekers en ruime mogelijkheid tot netwerken: ook dit jaar belooft het Nationaal Mediarechtcongres een boeiend, actueel en inspirerend programma op te leveren, met aandacht voor de volgende onderwerpen:

  • Het oorsprongslandbeginsel en zijn uitdagingen: inleiding door Remy Chavannes (Brinkhof) gevolgd door een panel met Peter Eijsvoogel (Commissariaat voor de Media), Inge Welbergen (ministerie van OCW), Madeleine de Cock Buning (Netflix) en Suzanne Teijgeler (Discovery)
  • Persvrijheid in tijden van oorlog en desinformatie, Jens van den Brink (Kennedy Van der Laan)
  • Persuitgeversrecht en online exploitatie van nieuws, Bernt Hugenholtz (IViR/Brinkhof)

Kortom: noteer donderdag 24 november in uw agenda. Meer informatie over het programma volgt binnenkort, houd hiervoor de website in de gaten. Meteen aanmelden is mogelijk via deze link, of via info@delex.nl.

IEF 21007

Prejudiciële vragen over de procesbevoegdheid van een collectieve beheerorganisatie

HvJ EU 11 mei 2022, IEF 21007; (Telia Finland), https://www.ie-forum.nl/artikelen/prejudiciele-vragen-over-de-procesbevoegdheid-van-een-collectieve-beheerorganisatie

Korkein oikeus (Finland) 11 mei 2022, IEF 21007, IEFbe 3554; C-201/22 (Telia Finland) Prejudiciële vragen. Via MinBuza. Cassatie, gesteld door de Korkein oikeus (Hooggerechtshof van Finland). De geregistreerde vereniging Kopiosto is een collectieve beheerorganisatie die houders van auteursrechten vertegenwoordigt. Telia Finland exploiteert een kabeltelevisienet waarin de signalen van binnenlandse vrij toegankelijke televisiezenders worden doorgegeven voor openbare ontvangst. Kopiosto vraagt de Korkein oikeus in eigen naam vast te stellen dat Telia inbreuk maakt op de auteursrechten van de door Kopiosto vertegenwoordigde auteurs. De vraag die centraal staat is of een dergelijke collectieve beheerorganisatie als Kopiosto het recht heeft om in eigen naam een vordering wegens inbreuk op het auteursrecht in te stellen. 

IEF 21006

IE-rechten modelschip zijn overgedragen

Rechtbank Rotterdam 5 okt 2022, IEF 21006; ECLI:NL:RBROT:2022:8323 (IMC tegen NVS), https://www.ie-forum.nl/artikelen/ie-rechten-modelschip-zijn-overgedragen

Vzr. Rb. Rotterdam 5 oktober 2022, IEF 21006; ECLI:NL:RBROT:2022:8323 (IMC tegen NVS) IMC en NVS hebben in 2018 een overeenkomst gesloten voor de koop van het ontwerp en de IE-rechten van een model sleepboot (2409-model). Later dat jaar is IMC gestart met de ontwikkeling van het 2410-model. In 2019 zijn de modelrechten ter zake van de vorm van de romp van het 2410-model geregistreerd op naam van IMC. NVS verkoopt in 2021 het eerste exemplaar van het 2410-model aan een derde. Partijen twisten over de vraag of NVS het conceptontwerp en de IE-rechten van het 2410 model van IMC heeft overgenomen. De voorzieningen rechter oordeelt dat de IE-rechten op het 2410-conceptontwerp aan NVS zijn overgedragen en dat het NVS vrij staat aan de hand daarvan een boot te laten bouwen en deze aan een derde te verkopen.

IEF 20962

Benelux Merkencongres op 13 oktober

Laatste plekken, last call: inschrijven kan nog voor het Benelux Merkencongres op donderdag 13 oktober. Schuif aan, online of op locatie in het Auditorium van De Brauw Blackstone Westbroek! Diverse sprekers van het BOIP, uit de rechterlijke macht, advocatuur en merkenpraktijk belichten actuele onderwerpen, samen met dagvoorzitters prof. mr. Tobias Cohen Jehoram (De Brauw Blackstone Westbroek) en prof. mr. Martin Senftleben (IViR, Bird & Bird).
 
Enkele onderwerpen uitgelicht:

  • Actualiteiten- en jurisprudentieoverzicht, door Martin Senftleben.
  • Upcycling van merkproducten is dè modetrend van dit moment, terug te zien in o.a. mode en in productvormgeving. Hoe verhoudt dit gebruik van merkproducten zich tot het uitputtingsleerstuk? En welke merkenrechtelijke hindernissen zijn er? Nina Dorenbosch (Retail & Consumer Group Bird & Bird).
  • De neutralisatieleer als onderdeel van de fasentoets. In Equivalenza heeft het HvJ EU de neutralisatieleer uit Picasso/Picaro verduidelijkt en aangescherpt. Wat is het gevolg van deze uitleg? In welke situaties is de leer van toepassing, en aan wie is het om te bewijzen dat sprake is van neutralisatie? En: hoe gaat het BOIP hier mee om in de praktijk? Jorn Torenbosch (Universiteit Utrecht, Klos cs) en Pieter Veeze (BOIP).
  • Het recht van de merkhouder om de eerste verhandeling van zijn merkproducten in de EER te controleren. Over uitputting, artikel 15 Mrl/UMVo, Silhouette, Top Logistic en Van Caem/Bacardi, Mitsubishi/Duma, en: rechtsvorming door het HvJ EU, een nieuwe inbreukgrond? Marjolein Bronneman, Legal Officer BOIP en raadsheer-plaatsvervanger hof Den Haag.

    Kortom: een middag vol inhoud, interactie en netwerkmogeljkheden. Meer weten of aanmelden? Kijk hier voor het volledige programma of mail naar info@delex.nl.
IEF 21005

Twitter hoeft vergelijkbare berichten niet te verwijderen

Rechtbank Den Haag 4 okt 2022, IEF 21005; ECLI:NL:RBDHA:2022:10082 (Gemeente Bodegraven-Reeuwijk tegen Twitter), https://www.ie-forum.nl/artikelen/twitter-hoeft-vergelijkbare-berichten-niet-te-verwijderen

Vzr. Rechtbank Den Haag 4 oktober 2022, IEF 21005, IT 4106; ECLI:NL:RBDHA:2022:10082 (Gemeente Bodegraven-Reeuwijk tegen Twitter) In de periode van januari 2021 tot en met juni 2021 is door verscheidene personen via Twitter verspreid dat er gedurende vele jaren in Bodegraven een pedo-satanisch netwerk hebben bestaan waar talloze jonge kinderen het slachtoffer van zijn geworden. Bij vonnis in kort geding van 2 juli 2021 heeft de vorzieningenrechter de verspreiders verboden verdere onrechtmatige uitlatingen te doen over de kwestie en hen opgedragen de tweets te verwijderen.[zie IEF 20074 en IT 3588]. Gemeente Bodegraven-Reeuwijk wil nu dat Twitter vergelijkbare berichten met dezelfde beschuldigingen van anderen actief opspoort en verwijdert. De voorzieningenrechter oordeelt dat dit te ver gaat en wijst de vordering van de gemeente af.

IEF 21004

Vacature: merkengemachtigde bij Brinkhof

Brinkhof zoekt een ervaren merkengemachtigde TMD. Heb je een passie voor het merkenrecht plus ambitie en zin om aan de weg te timmeren? Vind je het leuk om zelfstandig te werken en initiatieven te ontplooien, maar ook om in teamverband te werken en overal bij betrokken te zijn? Dan ben je bij Brinkhof aan het juiste adres. De praktijkgroep TMD (trademarks and designs) van Brinkhof is een hecht team van advocaten en gemachtigden.

Wij zoeken een ervaren merkengemachtigde om dat team te komen versterken. Dat kan ook in deeltijd. In onze praktijkgroep TMD is de praktijk geheel geïntegreerd. Je werkt als gemachtigde intensief samen met zowel advocaten als gemachtigden. Jij krijgt daardoor te maken met alle aspecten van het nationale en internationale merken- en modellenrecht: van advies over het aanvragen van merk- en modelregistraties, beheer van nationale en internationale merken- en modellenportefeuilles, het voeren en coördineren van oppositie- en nietigheidsprocedures, tot het samen met advocaten voeren van gerechtelijke inbreukprocedures.

Brinkhof is een van de grootste intellectuele eigendomskantoren in Nederland. Ons TMD-team wordt steevast genoemd als één van de beste en sterkste merken- en modellenteams.We werken hard, maar wel met behoud van de menselijke maat. Werken op topniveau vinden we veel prettiger als er ook oog is voor elkaar, ruimte voor jou in je werk en in je privéleven, en er gelachen kan worden.
Lees verder >>

IEF 20979

Intervisie voor procesrechtadvocaten

Wil je gegarandeerd voldoen aan de nieuwe kwaliteitstoetsen én meer grip op jouw procespraktijk? Dat kan! Speciaal voor (IE) procesrecht-advocaten organiseren we ook dit najaar 2 x 2 uur intervisie, zodat je aan de kwaliteitstoetsen van de NOvA blijft voldoen. Let op: er is slechts plek voor een kleine groep advocaten. Schrijf je snel in door hier te klikken, of stuur een e-mail naar info@deLex.nl.

Opzet
We overleggen collegiaal volgens een bepaalde structuur. Elke sessie behandelen we een concrete vraag, die relevant is voor de hele groep. Door te reflecteren zorgen we samen voor nieuwe inzichten en een breder perspectief.

Twijfel je nog of intervisie iets voor jou is? Dat is het zeker als je
- jouw deskundigheid en professionaliteit wilt verbeteren
- meer grip wilt hebben op jouw praktijk
- minder last wilt hebben van gedoe met mensen
- meer tijd voor jezelf kunt gebruiken
- steun van vakgenoten wilt ontvangen

IEF 21003

Artikel ingezonden door Erwin Angad-Gaur, raad van toezicht Sena.

Kunstenbond versus de staat

Aan het begin van de zomer stelde de Kunstenbond de staat aansprakelijk voor geleden coronaschade van zzp’ers in de cultuur. Musici en andere zzp’ers kunnen de actie steunen door hun eigen verhaal en de door hen geleden schade met de bond te delen via www.kunstklaagtaan.nl.
 

IEF 21002

Stichting hoeft negatief artikel over verhuurder niet te verwijderen

16 mrt 2022, IEF 21002; ECLI:NL:RBLIM:2022:1912 (Eiser tegen Stichting Verhuurveilig), https://www.ie-forum.nl/artikelen/stichting-hoeft-negatief-artikel-over-verhuurder-niet-te-verwijderen

Rb. Limburg 16 maart 2022, IEF 21002, IT 4102; ECLI:NL:RBLIM:2022:1912 (eiser tegen Stichting Verhuurveilig) Eiser voert een onderneming die onroerend goed aan- en verkoopt en tevens onroerend goed verhuurt. Verhuurveilig is een stichting die zich bezighoudt met de bestrijding van woonfraude. Op haar website plaats Verhuurveilig naast eigen berichten ook berichten van andere organisaties die zich bezighouden met wonen en eventuele ongeregeldheden met betrekking tot wonen. Op de website Verhuurveilig is een negatief bericht geplaatst over eiser. Eiser vordert dat Verhuurveilig het bericht moet verwijderen. De rechtbank wijst de vordering af omdat het belang van een vrije meningsuiting dient te prevaleren boven het recht op eerbiediging van de goede naam.