Studiedagen

IEF 18323

Donderdag 11 april Lunchbijeenkomst over de aangenomen DSM-richtlijn

Op 26 maart 2019 is de Digital Single Market-richtlijn aangenomen door het Europees Parlement. Op donderdag 11 april organiseert deLex in Amsterdam een lunchbijeenkomst van 12:30 tot 14:30. Sprekers zijn Paul Keller, Stef van Gompel, Vincent van den Eijnde (of Hanneke Holthuis) en Dirk Visser, maar iedereen mag natuurlijk meepraten. Paul Keller spreekt vooral over artikelen 5 t/m 10b. Stef van Gompel over artikel 11 en desgewenst over 3 en 3a. Tot slot spreken Vincent van den Eijnde en Dirk Visser over artikel 13 (zie voorproefje IEF 18304). Bijwonen, klik hier

IEF 18083

Nieuwe Europese Richtlijn AVMD door de Raad aangenomen

Nationaal Mediarechtcongres 2018

Het Nationale Mediarechtcongres - 15 november 2018. De aangepaste versie van de Audiovisuele Mediadienstenrichtlijn, de eerste substantiële wijziging sinds 2007, is aangenomen [persbericht]. Op donderdag 15 november bespreekt Remy Chavannes hoe video-sharing platform services krijgen voor het eerst te maken krijgen met reclameregels, en dat deze moeten meer gaan doen om het publiek, met name jongeren, te beschermen tegen schadelijke informatie. De regels voor omroep en on-demand groeien verder naar elkaar toe. Het oorsprongslandbeginsel wordt versterkt en de jurisdictieregels worden (ietsjes) verduidelijkt. Wat gaat dit voor de praktijk betekenen? Meer weten?

IEF 18082

Madeleine de Cock Buning - Mediaregulering: het perspectief van de toezichthouder

Nationaal Mediarechtcongres 2018

Het Nationaal Mediarechtcongres - 15 november. Waar hebben de Nederlandse en Europese mediatoezichthouders zich het afgelopen jaar mee bezig gehouden, en wat zit er nog meer in het vat? Op donderdag 15 november bespreekt Madeleine de Cock Buning bij het Nationaal Mediarechtcongres de recente en nieuwe initiatieven van het Commissariaat voor de Media, de rol van de overkoepelende Europese toezichthoudersgroep ERGA bij de totstandkoming en implementatie van de nieuwe AVMS richtlijn, en de conclusies van de door de Europese Commissie ingestelde High-Level Expert Group on Fake News and Online Disinformation. 

IEF 17790

28 juni - IE-Zomer Forum: stellingen Douchegoot

Douchegoot Gerrit de Jager (uit Te Intellectuele Eigendom)

Het juiste antwoord wordt gegeven tijdens het IE-Zomerforum op donderdag 28 juni 2018 in Amsterdam. 1. Welke stelling is juist?

a) Een douchegoot is niet nieuw en wekt geen andere algemene indruk als de vorm al bekend is als andersoortige afvoergoot, die alleen bekend is bij een andere groep geïnformeerde gebruikers.
b) Een douchegoot is niet nieuw, maar wekt wel een andere algemene indruk als de vorm al bekend is als andersoortige afvoergoot, die alleen bekend is bij een andere groep geïnformeerde gebruikers.
c) Een douchegoot is wel nieuw, maar wekt geen andere algemene indruk als de vorm al bekend is als andersoortige afvoergoot, die alleen bekend is bij een andere groep geïnformeerde gebruikers.
d) Een douchegoot is wel nieuw en wekt ook een andere algemene indruk als de vorm al bekend is als andersoortige afvoergoot, die alleen bekend is bij een andere groep geïnformeerde gebruikers.

IEF 17789

28 juni - IE-Zomer Forum: stellingen Cordoba

IE Zomer Forum 2018

Het juiste antwoord wordt gegeven tijdens het IE-Zomerforum op donderdag 28 juni 2018 in Amsterdam. Foto in een online werkstuk van een scholier (Cordoba) Wanneer een (minderjarige) scholier een foto met een stadsgezicht die al zonder technische beperkingen met toestemming van de auteursrechthebbende op internet staat verwerkt in een werkstuk en dat werkstuk online beschikbaar stelt dan is er …

IEF 17787

28 juni - IE-Zomer Forum: stelling De Rode Zool

Van Haren Louboutin

Het juiste antwoord wordt gegeven tijdens het IE-Zomerforum op donderdag 28 juni 2018 in Amsterdam. Welke stelling is juist? De rode zool van de schoenen van Louboutin …

a) Is geen ‘vorm’ en ook geen ‘ander kenmerk’ en kan dus een merk zijn en blijven.
b) Is geen vorm, wel een ‘ander kenmerk’ van de waar, maar geeft geen wezenlijke waarde aan de waar en kan daarom een merk zijn en blijven.
c) Is geen vorm, maar wel een ‘ander kenmerk’ van de waar dat een wezenlijke waarde aan de waar geeft en kan daarom vanaf januari 2019 geen geldig merk meer zijn.
d) Is geen vorm, maar wel een ‘ander kenmerk’ van de waar dat (mogelijk) een wezenlijke waarde aan de waar geeft, maar omdat het een merk van vóór 2015 is kan het toch een geldig merk zijn én blijven.
e) Is geen vorm, maar wel een ‘ander kenmerk’ van de waar dat (mogelijk) een wezenlijke waarde aan de waar geeft, maar omdat het een merk van vóór 2015 is kan het toch een geldig merk zijn én blijven, maar wel met een zeer beperkte beschermingsomvang, waardoor alleen gebruik van een (vrijwel) identieke kleur rood kan worden verboden.
f) Is geen ‘teken’ (in de zin van het Dyson-arrest over de transparante opvangbak van een stofzuiger) en kan daarom geen merk schijn en kan daarom geen geldig merk zijn.
g) Leent zich niet voor ‘grafische weergave’ (zonder beschrijving) en is niet ‘duidelijk en nauwkeurig’ genoeg en kan daarom geen merk zijn.

IEF 17761

Benelux Merkencongres 2018: programma-update

Aanmelden Op donderdag 21 juni 2018 vindt het Benelux Merken Congres plaats in Amsterdam. Het programma is samengesteld door prof. mr. Tobias Cohen Jehoram en prof. dr. Martin Senftleben. Tijdens het Benelux Merken Congres worden alle recente ontwikkelingen in wetgeving en rechtspraak besproken en wordt stilgestaan bij de impact daarvan op de praktijk. Zie programma

IEF 17699

Update! Pleidooi in smaakzaak - Eéndaagse studiereis naar het HvJ EU in Luxemburg op 4 juni a.s.

[Update 22 mei 2018 - 16:00]. Let op: Wegens zeer grote belangstelling onder studenten, komen studenten die zich nu nog aanmelden op een wachtlijst.Wel zijn er nog plaatsen beschikbaar tegen betaling. Stuur een mailtje naar info@delex.nl. Op maandag 4 juni 2018 organiseert uitgeverij deLex in samenwerking met de Universiteit Leiden en het Instituut voor Informatierecht een ééndaagse studiereis naar het HvJ EU in Luxemburg. Op die dag vindt in Luxemburg het pleidooi plaats in de zaak over de vraag of er auteursrecht kan rusten op smaak. Hof Arnhem-Leeuwarden stelde hierover vragen van uitleg. Zie ECLI:NL:GHARL:2017:6697. De zaak wordt op initiatief van het Hof bepleit voor de Grote Kamer. Het wordt zonder twijfel belangrijkste uitspraak van het Hof EU over het object van auteursrecht ooit.