Gepubliceerd op donderdag 25 januari 2024
IEF 21856
Rechtbanken ||
17 jan 2024
Rechtbanken 17 jan 2024, IEF 21856; C/13/728279 / HA ZA 23-52 (Student Verhuis Service en Perrooij tegen gedaagde), https://www.ie-forum.nl/artikelen/inbreuk-op-merk-en-handelsnaamrecht-student-verhuis-service

Uitspraak ingezonden door Remco Klöters, SOLV.

Inbreuk op merk- en handelsnaamrecht Student Verhuis Service

Rb. Amsterdam 17 januari 2024,IEF 21856;C/13/728279/HA ZA 23-52 (Student Verhuis Service en Perrooij tegen gedaagde) Student Verhuis Service (hierna: SVS) is een onderneming die zich sinds 2008 bezighoudt met verhuizingen. Perrooij is houder van meerdere Benelux-beeldmerken. Perrooij heeft aan SVS een licentie verleend voor het gebruik van die merken. Gedaagde heeft op 31 mei 2021 de domeinnaam studentenverhuizersamsterdam.nl geregistreerd. Gedaagde heeft op 1 juni 2021 de domeinnaam studentenverhuisliften.nl geregistreerd. Op grond hiervan heeft SVS verlof gekregen om conservatoir leveringsbeslag te leggen op de domeinnamen van gedaagde. Inmiddels heeft gedaagde zijn oranje logo vervangen door een blauw logo en SVS verzocht om het gelegde beslag op te heffen.

In conventie vordert SVS voor recht te verklaren dat gedaagde met het gebruik van de genoemde tekens onrechtmatig jegens SVS heeft gehandeld, omdat hij inbreuk maakt of heeft gemaakt op de merkenrechten van Perrooij. Gedaagde voert verweer. De rechtbank benadrukt dat het bestaan van verwarringsgevaar in deze zaak globaal moet worden beoordeeld. In dit specifieke geval heeft gedaagde drie verschillende logo's gebruikt. De rechtbank constateert een grote mate van visuele overeenstemming tussen het oranje logo van gedaagde en het beeldmerk van SVS. Ondanks verschillen in afbeeldingen, leveren de gestapelde woorden in kapitalen naast een eenvoudige afbeelding in combinatie met de kenmerkende oranje kleur eenzelfde totaalindruk op. Hierdoor bestaat volgens de rechtbank bij het relevante publiek verwarringsgevaar door het gebruik van dit logo door gedaagde, wat resulteert in merkinbreuk. Daarentegen ziet de rechtbank geen verwarringsgevaar bij de twee andere logo's van gedaagde. Het tweede, blauwe logo, vertoont visueel slechts een geringe mate van overeenstemming met het beeldmerk van SVS, en de begripsmatige gelijkenis tussen de woorden is vanwege hun beschrijvende aard niet relevant.

De rechtbank oordeelt verder dat gedaagde inbreuk maakt op de handelsnaamrechten van SVS door de namen "Studenten Verhuizers Amsterdam" en "Studenten Verhuisliften" te gebruiken, inclusief het gebruik als domeinnamen, logo's en tekst op websites. Gedaagde stelt dat hij opereert onder de handelsnaam "Van Veen Verhuizingen". Uit het bewijs blijkt het tegendeel. De rechtbank concludeert dat er een reëel risico bestaat op verwarring onder het publiek. Het handelen van gedaagde wordt om die reden beschouwd als inbreuk op de handelsnaamrechten van Perrooij. Op grond van het voorgaande oordeelt de rechtbank dat gedaagde inbreuk heeft gemaakt op het merkenrecht van Perrooij.

4.10. De rechtbank ziet een grote mate van (visuele) overeenstemming tussen het bovenste oranje logo van gedaagde en het weergegeven beeldmerk van SVS c.s. Hoewel de illustraties verschillen (een studentenbaret tegenover een verhuizer), levert het gebruik van drie gestapelde woorden in kapitalen, geplaatst naast een eenvoudige illustratie in combinatie met de kenmerkende oranje kleur eenzelfde totaalindruk op. Het is moeilijk voor te stellen dat deze overeenstemming op toeval berust.

4.12. Dit geldt niet voor de twee andere logo's. Door het ontbreken van de kenmerkende oranje kleur, kent het tweede (blauwe) logo visueel nog slechts een geringe mate van overeenstemming met het beeldmerk van SVS c.s. De begripsmatige gelijkenis tussen de woorden "student verhuis" en "studenten verhuizers" komt in deze beoordeling geen gewicht toe, aangezien deze woorden louter beschrijvend zijn. Nog geringer is de overeenstemming tussen het beeldmerk en het derde logo. De enige gelijkenis betreft hier het gebruik van de kleur oranje en het gebruik van kapitalen. De opmaak en de illustraties stemmen in het geheel niet overeen en maken dat de totaalindruk afwijkend is. De rechtbank ziet voor deze logo's geen verwarringsgevaar en de logo's leveren dus geen merkinbreuk op, ook niet op een van de andere beeldmerken van SVS c.s.