Gepubliceerd op vrijdag 10 december 2021
IEF 20388
Rechtbank Den Haag ||
8 dec 2021
Rechtbank Den Haag 8 dec 2021, IEF 20388; ECLI:NL:RBDHA:2021:13501 (Nine&Co tegen Van Meel), https://www.ie-forum.nl/artikelen/geen-auteursrechtelijke-inbreuk-op-babykleding

Ingezonden door Lars Bakers en Marissa Brinks, BINGH Advocaten.

Geen auteursrechtelijke inbreuk op babykleding

Rechtbank Den Haag 8 december 2021, IEF 20388; ECLI:NL:RBDHA:2021:13501 (Nine&Co tegen Van Meel) Van Meel is een onderneming die actief is in de mode-industrie, onder het merk Frogs and Dogs heeft zij een aan twee zijden te dragen vestje, een shirtje en een broek op de markt gebracht in de kleuren lichtroze, mintgroen en wit (hierna: de FD producten). Nine&Co beroepen zich op auteursrechtelijke bescherming van kledingstukken uit haar Noppies baby basic collection (hierna: de Noppies collectie) en stelt dat Van Meel met de FD producten inbreuk maakt op deze collectie. Ook doet Nine&Co een beroep op slaafse nabootsing. Het verweer van Van Meel dat zij geen inbreuk maakt en evenmin onrechtmatig handelt, slaagt. De rechtbank overweegt dat de totaalindruk van de FD producten op een groot aantal onderdelen afwijkt van de Noppies collectie. Er is daarom geen sprake van auteursrechtelijke inbreuk. Voor slaafse nabootsing is vereist dat het product waarvan wordt gesteld dat het is nagebootst een eigen gezicht op de relevante markt heeft. Dit heeft Nine&Co niet onderbouwt, deze vordering wordt daarom afgewezen.

4.23 De rechtbank stelt voorop dat als het Noppies shirtje al is aan te merken als auteursrechtelijk beschermd werk, de beschermingomvang daarvan beperkt is. Immers, de afzonderlijke elementen die in hun gezamelijke combinatie leiden tot auteursrechtelijke bescherming van het Noppies shirtje, bestonden al apart van elkaar in het vormgevingserfgoed. Dit betekent dat met relatief kleine afwijkingen al een andere totaalindruk kan ontstaan dan die van het werk waarvan auteursrechtelijke bescherming wordt ingeroepen.