IEF 233

De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Easymobile (2)

'EasyMobile gaat deze zomer in Nederland van start' schreven diverse media onlangs verheugd. De goedkope provider van mobiele telefonie is onderdeel van de Easy Group van Stelios Haji-Joannou, zoals ook luchtvaartprijsvechter EasyJet. In Engeland verkoopt het bedrijf simkaarten voor prepaid telefonie en dat is ook het plan in Nederlan: 'Verkoop gaat louter of hoofdzakelijk via internet plaatsvinden, via 'selfservice' met verkoop van simkaarten die per post worden opgstuurd. Dat houdt de kosten laag,' aldus een bericht op Planet Internet van 7 april. De provider gaat het netwerk van Telfort gebruiken .

Maar kennelijk kwam niemand op het idee om alvast een kijkje te nemen op www.easymobile.nl. Daar worden namelijk vooral telefoons abonnementen aangeboden. Deze internetwinkel heeft ook een keurig tastbaar adres in Veenendaal, waar een vriendelijke ondernemer meldt dat hij deze domeinnaam al geruime tijd heeft geregistreerd. Hij maakt daarom zich geen zorgen. Maar met een aanstaande launch lijkt een reeds bestaande naam voor EasyMobile wel degelijk een probleem.

Bij Telfort verwijst men naar de Deen Ole Jacob Thorsen, die vanuit Denemarken enigszins verbaasd reageert op de kwestie: 'Easymobile is een geregistreerd handelsmerk, dus dat mag niemand zomaar gebruiken'. Voor verder vragen verwijst Thorsen naar de Easy Group in Engeland. Navraag wijst uit dat de domeinnaam easymobile.nl sinds 3 maart 2004 is geregistreerd door Belcompany in Veenendaal.
De Easy Group blijkt nog niet zo makkelijk te bereiken. Weliswaar heeft het bedrijf een uitgebreide serie Easy websites: vliegen, autoverhuur, hotels, e-mail, telefonie en nog veel meer, maar een contactknop zit nergens. Wel een uitgebreide oproep aan het publiek om te helpen speuren naar ondernemers die het merk Easy misbruiken. Het telefoonboek van Londen laat zien dat dit minder paranoïde is dan het klinkt: er zijn talloze Easy-bedrijfjes, van bloemisten tot restaurants. De uitbater van Easymobile Center Ltd. , 'Mr Husseini', wordt gek gebeld door mensen die op zoek zijn naar de in Engeland inmiddels bekende provider, terwijl hij gewoon een telefoonwinkeltje in Zuid-West Londen heeft. De naam heeft hij geregistreerd en de Easy Group heeft hem tot nu toe nooit benaderd. Wel overweegt hij zelf een advocaat in de arm te nemen, maar was tot dusver te druk druk druk.
Toch nog maar eens naar Denemarken gebeld. 'De zaak wordt opgelost,' weet Thorsen. 'En EasyMobile gaat in Nederland werken met de domeinnaam www.easymobile.nl. Meer kan ik u niet vertellen.' In Veenendaal wordt inmiddels doorverwezen naar 'een communicatiebureau'. Daar meldt zich de directeur van Belcompany: 'Die domeinnaam is van ons, maar wij hebben ook een belangrijke relatie met Telfort. Wij hebben nu een mondelinge overeenkomst met hen en EasyMobile, maar zolang daar niks over op papier staat, kan ik daar nog niks over zeggen. Neemt u maar van mij aan dat we er uit komen. Steven Stol, Kidsweek.