Gepubliceerd op dinsdag 23 november 2021
IEF 20352
Rechtbank Gelderland ||
10 nov 2021
Rechtbank Gelderland 10 nov 2021, IEF 20352; ECLI:NL:RBGEL:2021:5968 (Julianatoren tegen gedaagde), https://www.ie-forum.nl/artikelen/verkoop-van-valse-pretparkvouchers

Verkoop van valse pretparkvouchers

Ktr. Rechtbank Gelderland 10 november 2021, IEF 20352; ECLI:NL:RBGEL:2021:5968 (Julianatoren tegen gedaagde) Op Marktplaats.nl zijn meerdere valse vouchers voor een gezinsabonnement op familiepretpark Julianatoren verkocht. Julianatoren stelt dat gedaagde dit heeft gedaan. Gedaagde heeft onrechtmatig gehandeld door inbreuk te maken op het auteursrecht van Julianatoren op de vouchers. De vouchers zijn vanwege het grafisch ontwerp, met een origineel karakter dat zintuiglijk waarneembaar is en geen technisch of functioneel effect heeft, auteursrechtelijk beschermd. De kantonrechter volgt Julianatoren hierin en wijst een deel van de gevorderde schade toe.

5.5. Tevens heeft [gedaagde] onrechtmatig gehandeld door inbreuk te maken op het Auteursrecht van Julianatoren op de vouchers. Op grond van artikel 10 Auteurswet rust op de vouchers auteursrecht. Onweersproken is immers dat een voucher van Julianatoren een werk betreft dat een eigen, oorspronkelijk karakter bezit en het persoonlijk stempel van de maker draagt. De vouchers worden uitgegeven ten behoeve van het nemen van een gezinsabonnement (het staat op de voucher), zijn door Julianatoren gemaakt op speciaal papier, waarbij is gekozen voor bepaalde kleuren en deze bevatten het logo van Julianatoren (met daarop Jul de Muis) en worden ieder afzonderlijk voorzien van een natte handtekening van de directeur van Julianatoren.