Gepubliceerd op vrijdag 16 februari 2024
IEF 21889
Rechtbanken ||
14 feb 2024
Rechtbanken 14 feb 2024, IEF 21889; ECLI:NL:RBLIM:2024:709 (Stichting Bospop tegen Slampaq), https://www.ie-forum.nl/artikelen/slampaq-hoeft-domeinnamen-niet-over-te-dragen-aan-stichting-bospop

Slampaq hoeft domeinnamen niet over te dragen aan Stichting Bospop

Vzr. Rb. Limburg 14 februari 2024, IEF 21889; ECLI:NL:RBLIM:2024:709 (Stichting Bospop tegen Slampaq) Stichting Bospop organiseert jaarlijks een gelijknamig festival. In het jaar 2000 bouwde een vrijwilliger van Stichting Bospop de website www.bospop.nl, die later werd overgedragen aan Slampaq. De vrijwilliger die de website heeft gebouwd is de eigenaar van Slampaq. Slampaq onderhoudt de website voor Stichting Bospop tegen betaling.

Een geschil ontstond over eigendom van de website, sociale media kanalen en Microsoft 365. In afwachting van een rechterlijke uitspraak betaalt Stichting Bospop €3.000 per maand voor het websiteonderhoud. Stichting Bospop vordert dat de voorzieningenrechter beveelt dat Slampaq de domeinnamen binnen 3 dagen na betekening van dit vonnis aan Stichting Bospop overdraagt. Stichting Bospop heeft volgens de rechter niet voldoende spoedeisend belang aangetoond voor haar eisen tot overdracht van de domeinnaam, sociale media-accounts en Microsoft 365-omgeving. Er is aangevoerd dat Stichting Bospop al jarenlang op de hoogte was van de aanspraken van Slampaq en hiermee heeft ingestemd zonder actie te ondernemen. Ook de tijdelijke regeling en de huidige toegang van Stichting Bospop tot de genoemde zaken, samen met de bereidheid van Slampaq om te helpen bij eventuele problemen, maken het gebrek aan spoedeisend belang duidelijk. Op grond van het voorgaande verklaart de voorzieningenrechter Stichting Bospop niet-ontvankelijk in haar vordering vanwege het ontbreken van een spoedeisend belang.

4.10. De door Stichting Bospop ingestelde vorderingen strekken verder dan een verbodsvordering in kort geding. Ten aanzien van de vorderingen tot overdracht van de domeinnaam, socialmediakanalen en Microsoft 365-omgeving geldt dat door Slampaq door overlegging van e-mailcorrespondentie gemotiveerd aangevoerd dat Stichting Bospop in ieder geval in 2018, 2020 en 2022 wist dat Slampaq stelt rechthebbende daarvan te zijn. Stichting Bospop heeft dit gegeven jarenlang geaccepteerd en geen actie ondernomen. Door Stichting Bospop is onvoldoende gemotiveerd onderbouwd waarom nu zodanige spoed is geboden dat zij de uitkomst van een bodemprocedure niet kan afwachten.