IEF 20594

Octrooirechtinbreuk op dakpanhaak

Rb Den Haag 2 maart 2022, IEF 20594; ECLI:NL:RBDHA:2022:1737 (Ossenberg tegen ESC) Ossenberg fabriceert klemmen ter bevestiging van dak- en gevelbekledingen. Dit worden stormklemmen of panhaken genoemd. Ossenberg is houdster van een Nederlands octrooi (NL 003) voor een stormklem. ESC biedt panhaken te koop aan in Nederland. Volgens Ossenberg maakt ESC hiermee inbreuk op NL 003.

Het octrooi bevat de deelkenmerken dat het gaat om het bevestigingseinddeel via een U-vormig brugdeel en dat het tot een lus is gerold. Beide kenmerken moeten dus aanwezig en te onderscheiden zijn in het geoctrooieerde voortbrengsel. De rechtbank oordeelt dat NL 003 nieuw is ten opzichte van de publicaties van andere octrooien. ESC betwist de inventiviteit van NL 003 ten opzichte van een ander octrooi, namelijk CH 314. De rechtbank is van oordeel dat de redenering van ESC gebaseerd is op hindsight. Alle afhankelijke conclusies van NL 003 zijn inventief ten opzichte van de stand van de techniek. De nietigheidsargumenten van ESC slagen geen van alle.

Daarnaast is sprake van een inbreuk op het octrooi door ESC. De ESC panhaken zijn vervaardigd door het metaal te buigen en niet te rollen, maar de vakman zal het zo uitleggen dat ieder bevestigingseinddeel dat een rolvormige lus vormt daaronder valt, ongeacht de vervaardigingswijze. Het door Ossenberg gevorderde inbreukverbod is toewijsbaar.

4.32. Dat de ESC panhaken beantwoorden aan alle andere kenmerken van conclusie 1 is niet betwist. Daarmee is de slotsom dat de ESC panhaken onder de beschermingsomvang van NL 003 vallen. Door het invoeren, verkopen en te koop aanbieden van die panhaken in Nederland maakt ESC inbreuk op het octrooi.