Gepubliceerd op woensdag 24 mei 2017
IEF 16822
Rechtbank Amsterdam ||
24 mei 2017
Rechtbank Amsterdam 24 mei 2017, IEF 16822; ECLI:NL:RBAMS:2017:3578 (Mercedesstickers), https://www.ie-forum.nl/artikelen/mercedesstickers-op-imitatievelgen-is-misleidend

Mercedesstickers op imitatievelgen is misleidend

Rechtbank Amsterdam 24 mei 2017, IEF 16822; ECLI:NL:RBAMS:2017:3578 (Mercedesstickers) Misleiding Mercedesstickers. BVA Auctions heeft imitatievelgen met Mercedesstickers online aangeboden en daarmee de koper misleid. BVA Auctions moet de koper een bedrag van bijna €1.500 terugbetalen.


12. Feit is dat er kennelijk onechte stickers met het Mercedes-logo op de velgen waren bevestigd. De enige reden dat dergelijke stickers zichtbaar op een velg geplaatst worden is naar het oordeel van de kantonrechter om die velg de gepretendeerde hoedanigheid van Mercedes velg te geven. Vast staat dat het hier niet om originele Mercedes Benz velgen ging. Daarmee heeft BVA een onjuiste mededeling gedaan over één van de belangrijkste aspecten van de velg. De formulering in de begeleidende tekst dat de velgen geschikt zijn voor Mercedes Benz versterken bovendien de indruk dat het om Mercedes Benz velg gaat en bevestigen daarmee de plaatsing van de stickers op de velg, waardoor [eiser] als gemiddelde consument daarop mag afgaan. Deze presentatie door BVA levert aldus een oneerlijke handelspraktijk op. Of deze onechte stickers door BVA zelf daarop geplaatst zijn, dan wel dat deze daarop al aanwezig waren, mist in de relatie tussen [eiser] en BVA relevantie, nu dit voor rekening en risico van BVA dient te komen. Evenmin is relevant of [eiser] in de gelegenheid is geweest de kavel – zo nodig met behulp van een specialist - te inspecteren en daarvan geen gebruik heeft gemaakt. Het is de verantwoordelijkheid van BVA als verkoper om ervoor te zorgen dat zij juiste mededelingen presenteert aan [eiser] als gemiddelde consument en deze verantwoordelijkheid kan zij niet op deze manier afschuiven op de koper.
    13. Het vorenstaande betekent dat [eiser] op goede gronden de koopovereenkomst heeft ontbonden. Er rust op partijen dan ook een verplichting tot ongedaanmaking van de reeds ontvangen prestaties, zodat de vordering tot terugbetaling van de koopprijs toewijsbaar is.
    14. Niet bestreden is dat [eiser] de velgen heeft voorzien van sensoren en een diagnose heeft laten stellen en daarvoor kosten heeft gemaakt. Deze kosten kunnen als directe schade in verband met de aanschaf van de velgen worden aangemerkt, nu [eiser] deze kosten immers niet zou hebben gemaakt indien hij door BVA was geïnformeerd over de werkelijke hoedanigheid van de velgen. Tegen de hoogte van de gevorderde schadevergoeding heeft BVA geen inhoudelijk verweer gevoerd, zodat dit deel van de vordering eveneens toewijsbaar is.