IEF 84

De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Laatstelijk gemodificeerd

Tip van voor iedereen die zich wel eens afvraagt of een inbreukmakende website nog wel of nog steeds wordt bijgehouden: " Op sommige websites staat op de pagina 'Last updated at.." en dan volgt een datum. Op deze manier weet U wanneer de informatie is ververst. Veel vaker wordt deze datum helemaal niet genoemd. Toch ontdekte Voelspriet.nl  een trucje om alsnog de publicatiedatum te achterhalen. De truc oogt heel raar en dat is-ie ook."

Stap 1
Surf naar het document waarvan u de datum wilt weten.

Stap 2
Vul in de Adresbalk van de browser in:
javascript:alert(document.lastModified)

Stap 3
Er verschijnt nu een venstertje in beeld.  Let op.. het eerste cijfer is de MAAND, het tweede de DAG en het derde het JAAR.
Dus 02/19/2002 20:43:04 betekent:
19 februari 2002, om 20:43:04 uur
U weet nu dat het document altijd ouder is dan 19 februari.

TIP VOOR GEVORDERDEN: Open een nieuw scherm wanneer een website met frames werkt. Anders krijgt u namelijk de update-datum te zien van het hoofdframe.

Voeg de opdracht

javascript:alert(document.lastModified)

eventueel toe aan de lijst van je favorieten.

Wil je nu de opmaakdatum van een pagina weten? Sleep dan de opdracht uit je favorieten naar de
pagina. Muis loslaten en je ziet de datum verschijnen. Werkt vooral erg gemakkelijk bij sites die in frames zijn gemaakt.

De pagecheck is alleen relevant wanneer de datum in het verleden ligt. Wanneer je de datum van vandaag ziet en de tijd van nu betekent dat in principe niets. Doorgaans draaien in dat geval scriptjes of advertenties mee die ervoor zorgen dat de tijd heel actueel lijkt.

OPMERKING. Overnemen van deze tip kan alleen wanneer U de bron noemt. Plaats als bronvermelding Voelspriet.nl en laat een hyperlink verwijzen naar http://www.voelspriet.nl