IEF 427

De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

informatici tegen software-octrooien

Persbericht "Met de definitieve beslissing rond de softwarepatentenrichtlijn in zicht, slaan Europese informatici op donderdag 2 juni de handen in elkaar om met een internationale betoging de Europese beleidsmakers ervan te overtuigen strenge beperkingen aan softwareoctrooien op te leggen. Niet minder dan negen ICT-organisaties steunen de protestactie, daarbij geflankeerd door de grootste bedreigde groep, de Europese kleine en middelgrote ondernemers.

De betoging komt er als reactie op het bericht dat voorstanders van de richtlijn, veelal grote multinationals, op het laatste moment via professionele lobbyisten de Europarlementariërs op het verkeerde been proberen te zetten. Volgens de voorstanders zou de huidige tekst "geen softwarepatenten toelaten", hoewel workshops in het Britse patentbureau en recente studies het tegendeel bewezen.

De betoging wordt op woensdag 1 juni voorafgegaan door een conferentie georganiseerd door de FFII, waarop ondernemers, politici, juristen en economen via paneldiscussies willen aantonen waarin het gevaar van de softwarepatenten schuilt. Toegang tot de conferentie is vrij. Omdat het gedeelte voor de lunch in het Europese Parlement zelf plaatsvindt, is het  nodig vooraf te registreren.

Vlak voor de betoging vinden op donderdag 2 juni ook nog twee politieke bijeenkomsten rond de richtlijn plaats. De Europese fractie van de Groenen  organiseert een conferentie over softwarepatenten en vrije software, de  Europese Volkspartij een hoorzitting over de voorgestelde richtlijn. In  de namiddag, om 13.00u, vertrekt dan de massabetoging aan het Schuman  metrostation. In Wenen vindt op dat moment een gelijksoortige betoging plaats."

Grote demonstratie tegen softwarepatenten. Persberichten.com