IEF 19153

Inbreuk op Michael Kors-merken door invoer van namaakhorloges

Rechtbank Den Haag 15 april 2020, IEF 19153; ECLI:NL:RBDHA:2020:2852 (Fossil tegen ITG) Merkinbreuk. Fossil is een wereldwijd opererend bedrijf dat het ontwerp, de productie, de verkoop en distributie verzorgt voor verschillende horlogemerken. Fossil is exclusief licentienemer van horloges voorzien van merken van Michael Kors. Michael Kors is houder van (onder meer) het Uniewoordmerk MICHAEL KORS en een Benelux beeldmerk. ITG is een groothandel in – onder meer – uurwerken. Begin mei 2017 heeft Fossil een bericht van de Nederlandse Douane ontvangen dat een tweetal zendingen, bestemd voor ITG, op Schiphol waren onderschept op verdenking van namaak. Fossil vordert onder meer dat ITG inbreuk heeft gemaakt op de MK-merken door het invoeren van namaakproducten voorzien van die merken. De rechtbank stelt vast dat ITG inbreuk heeft gemaakt op de MK-merken in de zin van artikel 9 lid 2 sub a UMVo en artikel 2.20 lid 2 sub a BVIE. De ITG-horloges zijn geen originele, door Fossil geproduceerde, horloges, waarop zonder toestemming van Michael Kors of Fossil aan de MK-merken identieke tekens zijn aangebracht.

4.3.
De rechtbank is van oordeel dat ondanks het verweer van ITG er voldoende reden is om aan te nemen dat de ITG-horloges namaak betreffen. Tegenover de door Fossil concreet aangewezen verschillen tussen horloges uit de zendingen aan ITG en originele, door Fossil vervaardigde horloges, welke verschillen Fossil met foto’s heeft onderbouwd en die ter zitting van 12 juni 2018 door [A] aan de hand van meegenomen exemplaren van horloges nader zijn toegelicht, heeft ITG gewoonweg onvoldoende aangevoerd.

4.12.
Uit het voorgaande volgt als slotsom dat de ITG-horloges geen originele, door Fossil geproduceerde, horloges zijn, waarop zonder toestemming van Michael Kors of Fossil aan de MK-Merken identieke tekens zijn aangebracht. De rechtbank stelt daarom vast dat ITG inbreuk heeft gemaakt op de MK-merken in de zin van artikel 9 lid 2 sub a UMVo en artikel 2.20 lid 2 sub a BVIE.