Gepubliceerd op woensdag 23 maart 2016
IEF 15803
Rechtbank Den Haag ||
17 mrt 2016
Rechtbank Den Haag 17 mrt 2016, IEF 15803; ECLI:NL:RBDHA:2016:2825 (Janis oorfauteuil), https://www.ie-forum.nl/artikelen/inbreuk-op-auteursrecht-op-het-ontwerp-van-de-janis-oorfauteuil

Inbreuk op auteursrecht op het ontwerp van de Janis oorfauteuil

Vzr. Rechtbank Den Haag 17 maart 2016, IEF 15803; ECLI:NL:RBDHA:2016:2825 (Pmp furnishing tegen Easysofa)
Auteursrechtinbreuk. Gezien de beperkte beschermingsomvang wekt de Beto met vier knopen een andere totaalindruk wekt dan de Janis. Dit geldt in nog sterkere mate voor de Beto met één knoop. De Beto in de tweeknoopsvariant maakt naar voorlopig oordeel inbreuk op de auteursrechten met betrekking tot de Janis.

4.14. Gezien de beperkte beschermingsomvang wordt voorshands geoordeeld dat de Beto met vier knopen een andere totaalindruk wekt dan de Janis. Dit geldt in nog sterkere mate voor de Beto met één knoop. De grote enkele knoop is zeer opvallend en afwijkend van de Janis en is een voor de totaalindruk bepalend element. De Beto met twee knopen is echter, zoals PMP heeft gesteld, een vrijwel identiek ontwerp waarin de auteursrechtelijk beschermde combinatie is overgenomen en waarvan de totaalindruk geheel met het ontwerp van de Janis overeenstemt. De door EasySofa aangewezen verschillen zijn, zo al aanwezig, zo minimaal dat zij niet van invloed zijn op de totaalindruk.

4.15. Het voorgaande leidt tot de conclusie dat de Beto in de tweeknoopsvariant (hierna: de Beto-fauteuil tweeknoopsvariant) naar voorlopig oordeel inbreuk maakt op de auteursrechten met betrekking tot de Janis.

Op andere blogs:
SOLV