Gepubliceerd op dinsdag 25 oktober 2005
IEF 1100
De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Geen soortnaam

Het Europese Hof van Justitie heeft besloten dat "Feta" als beschermde oorsprongsaanduiding geregistreerd kan blijven in de EU. Feta is volgens Griekenland en de Europese Commissie de oorsprongsbenaming van een levensmiddel. Om een beschermde status als oorspronbenaming te kunnen krijgen moet het product zijn kwaliteit en eigenschappen uitsluitend of in hoofdzaak danken aan de geografische omgeving, met inbegrip van natuurlijke en menselijke factoren. Er moet dus sprake zijn van een sterk verband tussen het produkt en de plaats van herkomst.

Volgens Denemarken en Duitsland, gesteund door Frankrijk en Engeland geldt dit niet voor Feta en is Feta inmiddels verworden tot soortnaam. Het Hof van Justitie is een andere mening toegedaan.

"The geographical area defined by the Greek legislation covers only the territory of mainland Greece and the department of Lesbos. Extensive grazing and transhumance, central to the method of keeping the ewes and goats used to provide the raw material for making Feta cheese, are the result of an ancestral tradition allowing adaptation to climate changes and their impact on the available vegetation. This has led to the development of small native breeds of sheep and goats which are extremely tough and resilient, fitted for survival in an environment that offers little food in quantitative terms but, in terms of quality, is endowed with an extremely diversified flora, thus giving the finished product its own specific aroma and flavour. The interplay between the natural factors and the specific human factors, in particular the traditional production method, which requires straining without pressure, has thus given Feta cheese its remarkable international reputation.

En over het argument dat Feta tot soortnaam is verworden zegt het het Hof van Justitie: "In other Member States, feta is commonly marketed with labels referring to Greek cultural traditions and civilisation. Thus, consumers in those Member States perceive feta as a cheese associated with Greece, even if in reality it has been produced in another Member State. As regards Denmark, the Court notes that the relevant Danish legislation does not refer to ‘feta’ but to ‘Danish feta’, which would tend to suggest that in Denmark the name ‘feta’, by itself, has retained a Greek connotation." Lees arrest hier, persbericht hier.