Gepubliceerd op vrijdag 18 juni 2021
IEF 20031
Rechtbank Midden-Nederland ||
17 jun 2021
Rechtbank Midden-Nederland 17 jun 2021, IEF 20031; ECLI:NL:RBMNE:2021:2502 (Eiser tegen Avrotros), https://www.ie-forum.nl/artikelen/geen-rectificatie-uitlatingen-tv-programma

Uitspraak ingezonden door Bertil van Kaam en Hanneke van Lith, Van Kaam.

Geen rectificatie uitlatingen tv-programma

Vzr. Rechtbank Midden-Nederland 17 juni 2021, IEF 20031; ECLI:NL:RBMNE:2021:2502 (Eiser tegen Avrotros) Kort geding. Het programma Opgelicht?! heeft op 8 februari 2021 aandacht besteed aan de handelwijze van voormalig advocaat Bharatsingh en zijn vele tuchtrechtelijke veroordelingen. De voormalig advocaat stelt dat in de uitzending sprake is van een zevental valse uitlatingen/beschuldigingen en wil dat AVROTROS deze rectificeert. In het kader van de belangenafweging komen de zeven bestreden uitlatingen individueel aan de orde. Volgens de voorzieningenrechter vinden de uitlatingen deels voldoende steun in de feiten en voor zover dat niet zo is geldt dat bepaalde uitlatingen wellicht minder zorgvuldig zijn, maar niet onrechtmatig. De uitzending draait in de kern om het feit dat Bharatsingh uitzonderlijk vaak met het tuchtrecht in aanraking is geweest. De impact van de uitlatingen is gezien het geheel van het item beperkt. Daarnaast zijn de feiten voor een deel door middel van een update inmiddels door AVROTROS gecorrigeerd. De verweten uitlatingen zijn in het geheel van het item beschouwd volgens de voorzieningenrechter  niet van zodanig gewicht dat dit tot onrechtmatigheid moet leiden. De vorderingen worden afgewezen.

4.12.
[eiser] heeft aangevoerd dat hij in zijn dagelijks leven zowel in privé als beroepsmatig veel nadeel ondervindt van de onjuiste uitlatingen. Als voorbeeld haalde [eiser] ter zitting aan dat de Belastingdienst, anders dan voorheen en anders dan gebruikelijk is, hem heeft verzocht de originele exemplaren van de door hem in zijn hoedanigheid als [functie] ingediende stukken te overleggen. Daarnaast heeft hij door overlegging van brieven/e-mails geïllustreerd dat bestaande cliënten niet langer van zijn dienstverlening gebruikmaken na de uitzending. Ook zegt [eiser] anonieme telefoontjes te hebben ontvangen van (zeer) dreigende aard.

De voorzieningenrechter gaat ervan uit dat het klopt dat de uitzending vervelende gevolgen heeft gehad voor [eiser] , zoals hij stelt. Maar zij vindt het niet aannemelijk dat die gevolgen aan de in dit geding bestreden uitlatingen te wijten zijn. Dat wil zeggen dat zij niet aannemelijk acht dat deze gevolgen zouden zijn uitgebleven als de uitlatingen waarvan hiervoor is vastgesteld dat zij niet (volledig) kloppen niet waren uitgezonden. [eiser] stelt dit, maar een voldoende onderbouwing van dit standpunt ontbreekt. [eiser] lijkt daarbij weinig oog te hebben voor de impact van de aspecten in de uitzending waarvan hij de juistheid niet weerspreekt.

4.13.
Een ander aspect van de belangenafweging dat ziet op de vereiste zorgvuldigheid van Avrotros bij de totstandkoming van de uitzending, is de vraag of er voldoende gelegenheid is geboden voor [eiser] om zijn kant van het verhaal te vertellen. [eiser] is daarvoor herhaaldelijk uitgenodigd voorafgaand aan de uitzending. Er was ook een afspraak gemaakt voor een interview maar deze afspraak heeft [eiser] per e-mail van [2021] afgezegd. Ook is niet betwist dat [eiser] een telefonisch gemaakte afspraak om stukken op zijn kantoor te komen bekijken niet is nagekomen. [eiser] is dus wederhoor aangeboden, maar hij heeft daar geen gebruik van gemaakt.

4.14.
Op grond van al het voorstaande komt de voorzieningenrechter tot het oordeel dat het belang van Avrotros in dit geval zwaarder weegt dan het belang van [eiser] . De door [eiser] aan Avrotros verweten uitlatingen vinden deels in voldoende mate steun in de feiten, zijn voor een gedeelte door middel van een update inmiddels gecorrigeerd, dan wel zijn in het geheel van het item beschouwd, niet dermate van gewicht dat dit tot toewijzing van (een van) de vorderingen moet leiden.