IEF 19039

FreaKINGdel burger heeft geen uniek uiterlijk

Vzr. Rechtbank Limburg 25 februari 2020, IEF 19039; ECLI:NL:RBLIM:2020:1706 (BKNL tegen Pure Ingredients) Kort geding. BKNL bracht op september 2019 een snack op de markt genaamd de FreaKINGdel burger en wordt in restaurants van Burger King gegrild verkocht, geserveerd en op een hamburgerbroodje met ui, voorzien van deze sauzen: mayonaise en curry. Pure Ingredients bracht in januari 2020 een snack op de markt onder de naam Frikandel Burger, welke qua vorm gelijk is aan die van de FreaKINGdel burger. Deze wordt verkocht in grootverpakking als diepvriesproduct, voorlopig enkel aan groothandels. Pure Ingredients introduceerde haar Frikandel Burger op de beurs Horecava van januari 2020 als nieuwe “snacksensatie”. BKNL stelt dat Pure Ingredients met de Frikandel Burger inbreuk pleegt op het intellectueel eigendomsrecht van BKNL op de FreaKINGdel burger, omdat er sprake is van slaafse nabootsing. De vordering slaagt niet, omdat er wordt geoordeeld dat de FreaKINGdel burger geen uniek, eigen gezicht heeft waarmee deze zich onderscheidt van andere gelijksoortige producten op de relevante markt.

4.6. De voorzieningenrechter is van oordeel dat de FreaKINGdel burger geen uniek, eigen gezicht heeft waarmee deze zich onderscheidt van andere gelijksoortige producten op de relevante markt. De vierkante vorm geeft de FreaKINGdel burger geen eigen gezicht, nu die vorm voor gelijkaardige snacks vrij gebruikelijk is, zoals blijkt uit de door Pure Ingredients als productie 5 overgelegde (en niet gemotiveerd betwiste) afbeeldingen. Ook de bedoelde – in dit geval drie – rondingen geven aan de FreaKINGdel burger geen eigen gezicht. Doorslaggevend is dat – hetgeen BKNL ook zelf stelt – de FreaKINGdel burger wat betreft vormgeving de vorm volgt van een traditionele frikandel, zij het dat deze door midden is gesneden, zodat deze aan deze bovenzijde drie rondingen heeft en aan de onderzijde vlak is. Daardoor lijkt het alsof drie halve (in de lengterichting gedeelde) frikandellen als het ware aan elkaar zijn geplakt. In die zin onderscheidt de FreaKINGdel burger zich ook niet van een traditionele frikandel die door een consument in de lengterichting door midden is gesneden en vervolgens op een broodje is gelegd.

4.7. De naamgeving duidt ook op het feit dat de in Nederland traditionele frikandel tot uitgangspunt heeft gediend, niet vanwege de samenstelling daarvan, doch vanwege de vorm daarvan. De gekozen vorm is derhalve in hoge mate beïnvloed door de vorm van de traditionele frikandel. BKNL stelt ook zelf dat de FreaKINGdel burger aan de bovenzijde de voor de frikandel kenmerkende rondingen heeft. Dat heeft tot gevolg dat niet kan worden gezegd dat de FreaKINGdel burger een uniek, eigen gezicht heeft.