Gepubliceerd op vrijdag 23 december 2016
IEF 16468
Rechtbank Zeeland-West-Brabant ||
19 dec 2016
Rechtbank Zeeland-West-Brabant 19 dec 2016, IEF 16468; (eReaders met illegale eBooks), https://www.ie-forum.nl/artikelen/ex-parte-bevel-tegen-verkoper-van-ereaders-met-illegale-ebooks-via-marktplaats-nl

Beschikking ingezonden door Eva van Heeringen, Stichting BREIN.

Ex parte bevel tegen verkoper van ereaders met illegale ebooks via Marktplaats.nl

Ex parte beschikking Vzr. Rechtbank Zeeland-West-Brabant 19 december 2016, IEF 16468 (eReaders met illegale eBooks) Auteursrecht. Ex parte. Gerekwestreerde verhandelt via marktplaats eReaders die door hem gevuld zijn met duizenden Nederlandstalige illegale eBooks. Variërend per type vraagt hij hiervoor 65 tot 130 euro. BREIN stuitte bij dagelijkse werkzaamheden op 8 december op diverse advertenties, heeft een proefbestelling gedaan en stelt vast dat het gaat om boeken die tevens commercieel verkrijgbaar zijn en evident ongeautoriseerd gekopieerd zijn.

Van de inzender: "De aanbieder had deze zelf van illegale bronnen op het internet gehaald en had daarbij tevens zelf de foutieve titels en informatie handmatig aangepast voor optimaal gebruiksgemak. Op de dag van afgifte van de beschikking had de aanbieder diverse advertenties online staan. De aanbieder heeft met BREIN geschikt voor 3.000,- euro en afgifte van zijn voorraad. Daarbij is rekening gehouden met zijn financiële omstandigheden. Overeengekomen is voorts dat de aanbieder zich aan de beschikking van de rechter zal houden, op verbeurte van een dwangsom van 2.000,- euro. De man voorkomt hiermee een gang naar de rechter waarbij de volledige schade en proceskosten van hem gevorderd worden."