Gepubliceerd op maandag 1 mei 2023
IEF 21388

Europese Commissie: een meer transparant, effectief en toekomstbestendig octrooirecht

Op 27 april 2023 heeft de Europese Commissie enkele wetsvoorstellen gedaan die ten doel hebben een meer transparant, effectief en toekomstbestendig octrooirecht framewerk tot stand te brengen. De wetsvoorstellen omhelzen nieuwe regels aangaande standaard essentiële octrooien (SEP), de verlening van dwanglicenties voor octrooien in tijden van crisis en de herziening van wetgeving over aanvullende beschermingscertificaten (ABC).

De EC erkent dat merken, ontwerpen, octrooien en data steeds belangrijker zijn in onze huidige economie. Daarnaast bedragen IE-gerelateerde sectoren tegenwoordig 90% van de EU-export. De voorstellen van de EC zullen het Europees octrooi met eenheidswerking – die vanaf 1 juni 2023 in werking zal treden – verder aanvullen.

Wetsvoorstel standaard essentiële octrooien

Het wetsvoorstel standaard essentële octrooien beoogt een gebalanceerd en transparant systeem, een afname van conflicten en meer efficiënte onderhandelingen te bewerkstelligen. Het heeft twee hoofddoelen. Ten eerste dient het zowel Europese SEP-eigenaren als -implementeerders de garantie te geven dat zij kunnen innoveren in de EU en hun producten kunnen maken en verkopen in de EU. Ten tweede, dat de eindgebruikers – zowel MKB als consumenten – profijt hebben van producten die voldoen aan de laatst gestandaardiseerde technologieën en hier een eerlijke en redelijke prijs voor betalen.  

Wetsvoorstel verlening van dwanglicenties voor octrooien

Voor het wetsvoorstel was er een lappendeken van 27 verschillende regimes ten aanzien van de verlening van dwanglicenties voor octrooien. Dit bracht rechtsonzekerheid met zich mee voor zowel de rechthebbende als de gebruiker van de IE-rechten. Met dit wetsvoorstel komt er een EU-breed instrument voor de verlening van dwanglicenties voor octrooien in tijdens van crisis.

Wetsvoorstel aanvullende beschermingscertificaten

De bescherming van ABC was enkel beschikbaar op nationaal niveau, en was daarmee erg gefragmenteerd. Dit wetsvoorstel introduceert één ABC regime dat het Europees octrooi met eenheidswerking verder aan zal vullen. Het introduceert ook een gecentraliseerd beoordelingsprocedure. Hierdoor is slechts een enkel beoordelingsproces nodig dat mogelijk resulteert in de erkenning van een nationale ABC die in elke andere lidstaat eveneens geldig is.

De wetsvoorstellen zullen uiteraard eerst nog langs het Europees Parlement en de Raad moeten voordat zij in werking kunnen treden.