Gepubliceerd op dinsdag 25 juli 2023
IEF 21581

Artikel ingezonden door Raoul Wedel, Fresh FM

De uitdagingen van auteursrechtelijke handhaving in de Nederlandse muziekindustrie

De Nederlandse muziekindustrie heeft te maken met complexe auteursrechtelijke kwesties, waarbij collectieve beheersorganisaties (CBO's) zoals Buma en SENA een cruciale rol spelen bij het innen en verdelen van auteursrechten en naburige rechten voor muziekgebruik. Hoewel deze organisaties een belangrijke functie vervullen, zijn er ook zorgen over mogelijke oneerlijke concurrentie en nadelige gevolgen voor kleinere partijen in de muziekindustrie als gevolg van hun samenwerking. Naar aanleiding van deze problematiek hebben Stichting SCOEZH, Stichting SB Radio, Stichting WPR en ANONIEM, gezamenlijk een handhavingsverzoek ingediend. 

 

Hoewel Buma en SENA afzonderlijke rollen vervullen, werken ze samen bij het voeren van juridische procedures tegen partijen die zich bezighouden met de openbaarmaking van muziek en het gebruik van beschermde muziekwerken zonder de vereiste licenties en toestemmingen. Deze samenwerking tussen Buma en SENA kan in strijd zijn met de Mededingingswet die de mededinging beperken en misbruik van economische machtsposities verbiedt. De gezamenlijke uitoefening van marktmacht door Buma en SENA kan leiden tot oneerlijke concurrentie en nadelige gevolgen voor kleinere partijen die muziek gebruiken, zoals onafhankelijke radiozenders. Een belangrijk aspect van deze samenwerking is het gebruik van proceskosten als een drukmiddel in juridische procedures. Buma en SENA kunnen deze kosten vorderen in procedures tegen muziekgebruikers, zelfs als er sprake is van een verleende licentie. Dit kan oneerlijke financiële lasten opleggen aan kleinere partijen. Bovendien kan het leiden tot een ongelijk speelveld in de muziekindustrie, waarbij kleinere partijen worden ontmoedigd om muziek uit te zenden uit angst voor juridische conflicten.

Om deze uitdagingen aan te pakken en een eerlijkere en transparantere mededinging te bevorderen, zijn er verschillende oplossingen en aanbevelingen die kunnen worden overwogen. 

- Bevordering van transparantie en verantwoording in de rapportages van Buma en SENA aan het College van Toezicht Auteursrechten en de betrokken partijen: dit kan helpen om rechthebbenden en muziekgebruikers in staat te stellen een goed geïnformeerde beoordeling te maken van de kosten en om te beoordelen of Buma en SENA deze kosten onnodig maken.

- Beperking van gezamenlijke juridische procedures: beperkingen aan de mogelijkheid voor Buma en SENA om samen te procederen helpt om de machtspositie van deze organisaties in juridische procedures te beperken en zorgt voor een evenwichtiger speelveld voor kleinere partijen.

- Verbeterde toegang tot de Geschillenbeslechting Auteursrechten: dit kan helpen om kleinere partijen in staat te stellen hun geschillen met Buma en SENA op een laagdrempelige en kostenefficiënte manier op te lossen.

- Ondersteuning en begeleiding voor kleinere partijen: Buma en SENA moeten worden aangemoedigd om kleinere partijen te helpen bij het navigeren door de complexiteit van auteursrechten en licenties. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van toegankelijke handleidingen, online hulpmiddelen of adviesdiensten.

De samenwerking tussen Buma en SENA en hun handelswijze in de Nederlandse muziekindustrie roept belangrijke auteursrechtelijke vragen op die van invloed zijn op de mededinging en de belangen van kleinere partijen. Om de uitdagingen van auteursrechtelijke handhaving in de muziekindustrie aan te pakken en een eerlijke en transparante mededinging te bevorderen zal de ACM moeten oordelen of daarmee de mededinging in het geding komt.