Gepubliceerd op woensdag 29 maart 2017
IEF 16682
Rechtbank Amsterdam ||
28 mrt 2017
Rechtbank Amsterdam 28 mrt 2017, IEF 16682; (Dyson tegen Miele), https://www.ie-forum.nl/artikelen/de-term-gecertificeerd-vereist-niet-dat-daar-een-keurmerk-aan-ten-grondslag-ligt

Uitspraak ingezonden door Rutger van Rompaey en Iris Jansen, Van Benthem & Keulen.

De term 'gecertificeerd' vereist niet dat daar een keurmerk aan ten grondslag ligt

Vzr. Rechtbank Amsterdam 28 maart 2017, IEF 16682 (Dyson tegen Miele) Reclamerecht. Certificaat is geen 'keurmerk'. Dyson vordert staking van uitingen dat Mieles zakloze stofzuiger, de Blizzard CX1, een (IBR)keurmerk voor hygiënisch legen bezit, grof vuil en fijnstof volledig te scheiden, geen stof opdwarrelt tijdens het legen. Miele claimt alleen dat het 'hygiënisch legen' door haar stofzuiger is gecertificeerd door het gerenommeerd instituut IBR. Met instemming gebruikt Miele het certificaat en de claim is genoegzaam onderbouwd. Het certificaat is niet meer dan een schriftelijk stuk, een soort getuigschrift. Het onderdeel 'volledig gescheiden legen van grof vuil en fijnstof zonder dat het opdwarrelt', betekent niet - en zo leest de gemiddelde consument - dat het grofvuilcompartiment 100% fijnstofvrij is. Vorderingen worden afgewezen.

Leestip 4.4, 4.6
4.4. (...) Iets dergelijks is hier echter niet aan de orde. Miele claimt alleen dat het 'hygiënisch legen' door haar stofzuiger is gecertificeerd door IBR. Van belang is dat IBR, zoals (ook) Dyson expliciet heeft erkend, een gerenommeerd instituut is op het gebied van het meten van filter-prestaties bij, onder meer, stofzuigers. Nu IBR bij monde van Goldsmith schriftelijk haar instemming heeft verleend met de claim van Miele, en zij heeft verklaard dat de claim dus genoegzaam onderbouwd. Daarom kan niet worden gesproken van misleiding of van strijd met een van de artikelen betrekking hebbend op de misleidende reclame en/of oneerlijke handelspraktijken. Anders dan Dyson heeft betoogd kan een 'certificaat' in dit verband niet een op een worden gelijkgesteld met een 'keurmerk'. Een certificaat houdt niet meer in dan een 'schriftelijk stuk', een soort van 'getuigschrift'.