IEF 17393

Bas Kist - In de Verenigde Staten mag je je merk voortaan zo vunzig noemen als je wilt

De weg naar vunzige merkregistraties ligt in de Verenigde Staten weer helemaal open. Fuck Yourself, Cock Sucker, Hookah Fuck: sinds 15 december kun je dit soort merken in de VS probleemloos registreren. Dat volgt uit de uitspraak van het Amerikaanse Gerechtshof van 15 december, waarin het Hof de registratie van het merk Fuct goedkeurt.

Toen de Amerikaan Erik Brunetti een paar jaar geleden het woord Fuct als kledingmerk probeerde te registreren, weigerde het Amerikaanse merkenbureau het merk in te schrijven. Hoewel Brunetti stelde dat de letters Fuct stonden voor “Friends yoU Can’t Trust, meende het merkenbureau dat Fuct niets anders is dan de ‘fonetische equivalent van Fuck’, en daarmee een onzedelijk en aanstootgevend merk. De Amerikaanse merkenwet verbiedt de registratie van dit soort merken.

Na een lange beroepsprocedure belandde de zaak tenslotte bij het Amerikaanse Gerechtshof. In zijn uitspraak van 15 december stelt het Hof in de eerste plaats dat het woord Fuct inderdaad vulgair en aanstootgevend is. ‘Fuct is een ‘fonetische tweeling’ van fucked’, aldus het Hof. Desondanks oordeelt het Hof dat het Amerikaanse merkenbureau de registratie van Fuct niet had mogen weigeren. 

Volgens het Hof is de bepaling in de Amerikaanse merkenwet, die registratie van aanstootgevende merken verbiedt, in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Ook dit soort vunzige merken verdienen een plekje in het register. Het gevolg van deze uitspraak is dat een groot aantal ‘vieze’merken, waarvan de aanvraag tot registratie ‘on hold’ was gezet, nu toch geregistreerd zal worden, van Cockstar en Superbitch tot Mr. Shithead en Slap that Ass.

De uitspraak van het Hof komt niet helemaal als een verrassing. Een half jaar geleden bepaalde de Amerikaanse Supreme Court al dat de registratie van kleinerende of beledigende merken niet geweigerd mogen worden vanwege de vrijheid van meningsuiting. In die zaak ging het om het merk The Slants, aangevraagd door de voorman van de Aziatisch-Amerikaanse rockband The Slants. In eerste instantie werd het merk geweigerd omdat Slant (scheef, steil) verwijst naar de stand van de ogen van mensen met een Aziatische afkomst en vaak in spottende of beledigende zin gebruikt wordt. Volgens de Supreme Court is de weigering van registratie beledigende merken in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Dat geldt nu na de Fuct-zaak ook vunzige merken.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in De Volkskrant In de Verenigde Staten mag je je merk voortaan zo vunzig noemen als je wilt De Volkskrant 27-12-2017