Gepubliceerd op woensdag 5 juli 2017
IEF 16924
Rechtbank Den Haag ||
5 jul 2017
Rechtbank Den Haag 5 jul 2017, IEF 16924; ECLI:NL:RBDHA:2017:7178 (G-Star c.s. tegen Topstreetwear c.s.), https://www.ie-forum.nl/artikelen/verwarringsgevaar-aangenomen-tussen-raw-blue-en-raw

Verwarringsgevaar aangenomen tussen Raw Blue en RAW

Rechtbank Den Haag 5 juli 2017, IEF 16924; ECLI:NL:RBDHA:2017:7178 (G-Star c.s. tegen Topstreetwear c.s.) Merkenrecht. G-star roept Uniewoordmerk RAW in tegen het gebruik van RAW BLUE, een merk van kledingstukken die via de website van Topstreetwear verhandeld worden. RAW heeft als gevolg van intensief gebruik sterk onderscheidend vermogen verkregen. Nu er grote mate van overeenstemming bestaat tussen de gebruikte tekens en het feit dat ze gebruikt worden voor soortgelijke waren, wordt verwarringsgevaar vastgesteld door de rechtbank.

4.26. G-Star c.s. heeft gesteld dat haar RAW-merken een groot onderscheidend vermogen hebben onder verwijzing naar het arrest van gerechtshof Den Haag van 22 maart 20 1611 en onder overlegging van marktonderzoeken en informatie over het gebruik van de RAW-merken, de omzet van G-Star c.s. en advertentiebudgetten die dateren van na 2006. Topstreetwear c.s. heeft betwist dat de RAW-merken een groot onderscheidend vermogen hebben, aanvoerende dat G-Star c.s. niet heeft onderbouwd dat de RAW-merken ten tijde van het Kollisionspunkt in 2006 een groot onderscheidend vermogen hadden. De rechtbank verwerpt de stelling van Topstreetwear c.s. Hiervoor heeft de rechtbank reeds vastgesteld dat zij de merkinbreuk ex nunc zal beoordelen. Dat betekent dat voor het onderscheidend vermogen dient te worden uitgegaan van de huidige situatie en niet van liet Kollisionspunkt in 2006. Dat de RAW-merken op dit moment een groot onderscheidend vermogen hebben, heeft topstreetwear c.s. niet gemotiveerd betwist. De rechtbank neemt dan ook aan, zoals het Gerechtshof Den Haag recent heeft vastgesteld, dat de RAW-merken voor kleding thans een inherent onderscheidend vermogen hebben dat door gebruik substantieel is versterkt.

4.29. Gelet op de grote mate van overeenstemming tussen het teken Raw Blue zoals gebruikt op de Raw Blue caps en de RAW-merken, het substantieel versterkte onderscheidend vermogen van de RAW-merken en het feit dat Topstreetwear c.s. het teken Raw Blue gebruikt voor waren die soortgelijk zijn aan de waren waarvoor G-Star c.s. haar merken heeft ingeschreven, is de rechtbank van oordeel dat door het gebruik van het teken Raw Blue op de caps bij het publiek verwarring kan ontstaan. Er is sprake van verwarringsgevaar ofwel omdat het publiek meent dat de caps verhandeld onder het teken afkomstig zijn van G-Star c.s. (directe verwarring). Ofwel omdat het publiek op grond van het gebruikte teken op zijn minst zal menen dat G-Star c.s. op de een of andere manier, vanwege een economische band met Topstreetwear c.s. iets te maken heeft met de onder het overeenstemmende teken aangeboden waren (indirecte verwarring).

4.33. G-Star c.s. heeft onweersproken aangevoerd dat gelet op het grote onderscheidend vermogen van de RAW-merken, de soortgelijkheid van de waren en de overeenstemming tussen het teken Raw op de OnlylRaw jas en de RAW-merken verwarringsgevaar te duchten is. De rechtbank is dan ook van oordeel dat sprake is van merkinbreuk in de zin van artikel 9 lid 2 aanhef en onder b UMVo danwel artikel 2.20 lid 1 onder b BVIE. Ook hier behoeven de overige aangevoerde grondslagen voor de inbreuk op de RAW-merken geen nadere bespreking.