Gepubliceerd op maandag 26 september 2016
IEF 16266
Rechtbank Oost-Brabant ||
23 sep 2016
Rechtbank Oost-Brabant 23 sep 2016, IEF 16266; (Asus tegen Philips), https://www.ie-forum.nl/artikelen/inzagevordering-ex-843a-rv-in-umts-lte-octrooiportefeuille-in-bovengemiddeld-complexe-procedure-afge

Uitspraak ingezonden door Wim Maas, TaylorWessing.

Inzagevordering ex 843a Rv in UMTS-LTE-octrooiportefeuille in bovengemiddeld complexe procedure afgewez

Vzr. Rechtbank Oost-Brabant 23 september 2016, IEF 16266 (Asus tegen Philips) Octrooirecht. FRAND. Kosten tolken. Octrooien van Philips zijn SEPs voor de ETSI vastgestelde UMTS-standaard. Asus de door Philips aangeboden licentie niet aanvaard en verzoekt om inzage in UMTS-LTE-octrooiportefeuille ex 843a Rv met het oog op Asus' verweer in drie in Den Haag gevoerde octrooiinbreukprocedures.

Gelet op de verwevenheid van de onderhavige inzagevordering met de stellingen van partijen en de beoordeling daarvan die zal moeten plaatsvinden in de bodemprocedure bij de rechtbank Den Haag, acht de voorzieningenrechter het toewijzen van diezelfde inzagevorderingen in dit kort geding, vooruitlopend op de beoordeling door de bodemrechter, niet opportuun en zelfs ongewenst. De vordering is geen "relatief eenvoudige zaak", maar bovengemiddeld complexe en omvangrijke procedure inzake octrooiinbreuk. Aansluiting IE-indicatie bij maximum van 15.000 euro conform de IE-indicatietarieven en veroordeling in de kosten van de ingeschakelde tolken.

4.5. Gelet op de verwevenheid van de onderhavige inzagevordering met de stellingen van partijen en de beoordeling daarvan die zal moeten plaatsvinden in de bodemprocedure bij de rechtbank Den Haag, acht de voorzieningenrechter het toewijzen van diezelfde inzagevorderingen in dit kort geding, vooruitlopend op de beoordeling door de bodemrechter, niet opportuun en zelfs ongewenst. De stellingen van Asus zelf in aanmerking genomen, is denkbaar dat de Haagse rechter tot het oordeel komt dat de inzagevordering dient te worden afgewezen, omdat de zaak kan worden beslist zonder dat de betreffende bescheiden daarin een rol behoeven te spelen. Door de vordering ex artikel 843a Rv toe te wijzen, zou de voorzieningenrechter deze beoordeling door de bodemrechter slechts doorkruisen, terwijl van de zijde van Asus onvoldoende belang bestaat om reeds nu een beslissing te verkrijgen op haar inzageverzoek.

4.6. Voor zover immers de rechtbank Den Haag tot het oordeel mocht komen (...) dat de door Asus met de inzage te verkrijgen informatie wel degelijk relevant is voor een juiste afdoening van de door haar te beslissen zaken en de rechtbank tevens mocht oordelen dat de incidentele vordering van Asus gegrond is en aan de eisen van artikel 843a Rv voldoet, zal de rechtbank de inzagevordering naar redelijke verwachting van de voorzieningenrechter toewijzen alvorens eindvonnis te wijzen.(...)