Gepubliceerd op dinsdag 5 juli 2005
IEF 590
De weergave van dit artikel is misschien niet optimaal, omdat deze is overgenomen uit onze oudere databank.

Gemoederen

De Telegraaf bericht dat ongeveer honderd demonstranten zich hebben verzameld buiten het gebouw van het Europese Parlement in het Franse Straatsburg om te protesteren tegen de richtlijn computer-geïmplementeerde uitvindingen. "De Europese wetsmakers stemmen morgen over het omstreden voorstel. Volgens de demonstranten zullen softwarepatenten innovatie hinderen en grote, kapitaalkrachtige bedrijven in de kaart spelen. Deze worden in de ogen van critici met de patentenwet in staat gesteld om zich softwaretechnologieën toe te eigenen en vervolgens uit te melken." Voor wie geen tijd of zin heeft om naar Straatsburg te gaan is er ook een online demonstratie.

Het FD belicht de visie van het bedrijfsleven in het stuk: 'Techbedrijvensturen EU brandbrief.' Topmannen van vijf grote Europese bedrijven roepen in een gezamenlijke brandbrief politici in Europa op de voorgestelde amendementen op de Europese richtlijn over softwareoctrooien te verwerpen. Het Europees Parlement stemt morgen over deze richtlijn. 'Als we niet in staat zijn om onze met computers geïmplementeerde uitvindingen te octrooieren, zal Europa moeite hebben concurrerend te blijven', schrijft Carl-Henric Svanberg, bestuursvoorzitter van Ericsson in de brief, die ook is ondertekend door Philips , Nokia , Siemens en Alcatel .


'Als een deel van de amendementen wordt aangenomen dan is dat heel schadelijk, omdat er dan onduidelijkheid ontstaat over de rechtsgeldigheid van bestaande octrooien en nieuwe uitvindingen moeilijker kunnen worden geoctrooieerd', zegt Caroline Kamerbeek van de licentie- en octrooiafdeling van Philips. 'Je loopt het risico dat Europese bedrijven in de toekomst in Europa hun uitvindingen niet meer kunnen beschermen. Europa wordt dan een copycat-paradise.' Philips ook tevreden wanneer een van de drie amendementen wordt aangenomen die de richtlijn helemaal verwerpen.  'Liever geen richtlijn dan een slechte richtlijn'