Gepubliceerd op maandag 21 maart 2016
IEF 15782

Bijdrage ingezonden door Marieke Westgeest, Markenizer.

De nieuwe Europese merkenverordening en haar wijzigingen - deel 3

Op 23 maart 2016 treedt de nieuwe Europese merkenverordening in werking, die een aantal veranderingen met betrekking tot het registreren van een merk in de Europese Unie tot gevolg heeft. De meest belangrijke wijzigingen:
5. Nu ook toetsing op rasbenamingen
Tot dusver waren de belangrijkste gronden waarop een ambtenaar van het Europese merkenbureau een merk mocht weigeren van inschrijving dat het merk niet onderscheidend is en of beschrijvend. Naast deze gronden had de ambtenaar nog andere gronden in acht te nemen, zoals of het merk niet gelijk is aan een oorsprongsbenaming of een geregistreerde geografische aanduiding of traditionele termen voor wijnen.

Nieuw is dat verder onderzoek zal worden gedaan of het nieuwe merk niet identiek is aan traditionele productiemethoden of recepten waarbij gebruik wordt gemaakt van rauwe materialen en ingredienten en die geen specifieke link hebben met een bepaald geografisch gebied maar wel aanduidingen zijn die algemeen bekend zijn. Te denken valt aan MOZZARELLA, JAMON SERRANO en een typisch Nederlands voorbeeld: BASTERD suiker.

Deze aanduidingen zullen de registratie van een merk vanaf de wetswijziging blokkeren. Belangrijker nog dan het bovenstaande is voor cliënten dat nu ook getoetst wordt op rasbenamingen! De nieuwe verordening zegt het als volgt in artikel 7 M: Geweigerd worden van inschrijving:

merken die bestaan uit of de essentiële onderdelen reproduceren van een oudere plantenrasbenaming die is ingeschreven overeenkomstig Uniewetgeving of nationaal recht of internationale overeenkomsten waarbij de Unie of de betrokken lidstaat partij is, ter bescherming van kweekproducten, en die betrekking hebben op kweekproducten van hetzelfde of een nauwverwant plantenras.

Interessant is dus dat een merk dat voor een deel bestaat uit een plantenrasnaam maar voor een deel ook niet, dus een merk dat een rasnaam in zich heeft geincorporeerd,  nu geweigerd gaat worden.

Dit is een goede zaak voor veredelaars die rasbenamingen aanvragen: zij behoeven niet zelf meer actie te ondernemen tegen gedeponeerde merken die hun rasnaam in zich hebben: de autoriteiten doen dat nu voor hen.

Hoe dit nieuwe artikel in de praktijk zal werken? De autoriteiten hebben aangegeven dat het onderzoek naar rasnamen vooralsnog beperkt zal worden tot het nationale en het Europese Register voor Plantenrassen en de toets zal ook alleen voor klasse 31, waarin levende planten en bloemen zijn opgenomen, plaatsvinden. Vraag is echter nog of de ambtenaren zich gaan beperken tot weigering van een merk dat wordt aangevraagd voor dezelfde soort van planten en bloemen waarvoor een rasbenaming bestaat of dat de ambtenaar, als hij eenmaal de plantenrasbenaming tegenkomt, direct voor de gehele klasse 31 dan wel de algemene productomschrijving ‘levende planten en bloemen’ zal weigeren. Ik was aanwezig bij het overleg over dit punt bij het Europese Merkenbureau en het bleek dat hier nog geen eenduidig beleid voor is. De praktijk zal het ons dus leren.

Ook zal dit nieuwe artikel er tot de aanbeveling om voorafgaand aan een merkdepot in klasse 31, een onderzoek te verrichten in de rasbenamingen registers van kracht in de Europese Unie, naast de gebruikelijke onderzoeken in de merkenregisters van kracht in de Europese Unie. Het zal echter nog wel wat tijd kosten voordat we toegang hebben tot alle rasbenamingsregisters van kracht in de Europese Unie. En daarmee zullen de risico’s bij het ingebruiknemen en registreren van een merk in klasse 31 worden vergroot. Onze aanbeveling is vooralsnog eerst de gehele merkregistratieprocedure te doorlopen voordat een merk in gebruik genomen wordt.

... wordt vervolgd, meer weten? Kom naar de actualiteitenlunch 'Het Nieuwe Merkenrecht voor advocaten' op 23 maart of 'Het Nieuwe Merkenrecht voor gemachtigden' op 13 april.