DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op donderdag 30 januari 2020
IEF 18987
Rechtbank Amsterdam ||
29 jan 2020
Rechtbank Amsterdam 29 jan 2020, IEF 18987; ECLI:NL:RBAMS:2020:551 (Commander en Just Brands tegen Outfittery), https://www.ie-forum.nl/artikelen/outfittery-moet-inbreuk-op-beneluxmerk-leeuw-met-vleugels-staken

Uitspraak ingezonden door Lars Bakers, Marissa Brinks en Kimberley Deutz, BINGH Advocaten.

Outfittery moet inbreuk op Beneluxmerk 'leeuw met vleugels' staken

Vzr. Rechtbank Amsterdam 29 januari 2020, IEF 18987; ECLI:NL:RBAMS:2020:551 (Commander en Just Brands tegen Outfittery) Eiser Just Brands is ontwerper van herenkleding en brengt die onder het merk Vanguard op de markt. Ter promotie van het merk worden tv-commercials uitgezonden en wordt reclame gemaakt op www.vanguard-clothing.com. Eiser Commander is de Benelux-merkhouder van het beeldmerk (een leeuw met vleugels) gedeponeerd in 2006. Just Brands exploiteert het beeldmerk (in combinatie met het woordmerk Vanguard) sinds 2007 op basis van een van Commander verkregen licentie. Gedaagde Outfittery is een Duitse onderneming waar klanten een doos met voorgesorteerde herenkleding van verschillende merken bestellen. Ook Outfittery laat tv-reclames uitzenden en heeft meerdere websites. Commander en Just Brands stellen dat Outfittery met haar Teken inbreuk maakt op de Beneluxmerken van Commander en Just Brands. Oufittery wordt geboden binnen vier maanden iedere inbreuk op het Beneluxbeeldmerk te staken en gestaakt te houden. Er is onder meer sprake is van visuele overeenstemming tussen het merk (zoals gedeponneerd) en Tteken (zoals gebruikt); Merk en teken kunnen niet rechtstreeks door de consument met elkaar worden vergeleken waardoor rekening moet worden gehouden met het onvolmaakte herinneringsbeeld dat bij het publiek achterblijft ; Waren en diensten waarvoor merk en teken worden gebruikt zijn soortgelijk aan elkaar.

4.5 Commander en Just Brands zullen worden gevolgd in hun stelling dat in dit geval, wanneer wordt uitgegaan van de totaalindruk en wanneer meer gewicht wordt toegekend aan de punten van overeenstemming dan aan de punten van verschil, sprake is van visuele overeenstemming tussen het Merk (zoals gedeponeerd) en Teken (zoals gebruikt). De onderscheidende en dominerende bestanddelen die de overeenstemmende totaalindruk bepalen zijn het zwart-wit silhouet, het onderlijf van een leeuw met vier zichtbare poten, de trotse opgerichte pose, de opengeslagen vleugel op de rug, de positionering naar rechts kijkend en de krulstaart met kwast. Voorts is van belang dat merk en teken niet rechtstreeks door de consument met elkaar kunnen worden vergeleken waardoor rekening moet worden gehouden met het onvolmaakte herinneringsbeeld dat bij het publiek achterblijft na waarneming van Merk of Teken. Ook zijn de waren en diensten waarvoor Merk en Teken worden gebruikt soortgelijk aan elkaar. Die soortgelijkheid dient immers te worden beoordeeld aan de hand van verschillende factoren, waaronder de aard, de bestemming, het gebruik en het concurrerende dan wel complementaire karakter van de waren en diensten. De aard en bestemming is in dit geval soortgelijk, te weten (de verkoop van) herenkleding. De dienst van Outfittery is complementair aan de waren die onder het Merk Vanguard op de markt worden gebracht. Beide partijen richten zich op de in de aankoop van herenkleding geïnteresseerde consument. De merkaanvraag van Outfittery (zie 2.11) voor de inschrijving van haar merk in dezelfde klasse (klasse 25 voor onder meer kleding) vormt bovendien een aanwijzing voor overeenstemming van de aangeboden waren en diensten. Op grond van dit alles is voldoende aannemelijk dat sprake is van verwarringsgevaar, althans van indirect verwarringsgevaar. Dat verwarringsgevaar wordt nog versterkt door de wijze waarop zowel Merk als Teken worden gebruikt, te weten kleiner afgebeeld dan de woordmerken van beide partijen en centraal gepositioneerd boven die woordmerken.