IEF 18385

Martin Senftleben - Bermuda Triangle – Licensing, Filtering and Privileging User-Generated Content Under the New Directive

Martin Senftleben, Bermuda Triangle – Licensing, Filtering and Privileging User-Generated Content Under the New Directive on Copyright in the Digital Single Market (April 4, 2019), IEF 18385; IEFbe 2862; IT 2739, available at SSRN Na groen licht voor de nieuwe Richtlijn auteursrecht in de digital single market in het Parlement komt in Nederland de discussie over de finale tekst op gang (zie de eerdere bijdrage van Dirk Visser (IEF 18347) en de deLex-bijeenkomst donderdag a.s. (IEF 18378)). Één van de centrale onderwerpen is de afschaffing van de veilige haven voor hosting in het geval van auteursrechtlijk beschermde content en de daaruit voortlvoeiende verplichting om licenties te nemen en/of uploads van gebruikers te filteren.

Het is uiteraard moeilijk om in dit vroege stadium al iets te zeggen over de contouren van de implementatie in Nederland. Maar het lijkt nu al duidelijk dat de nieuwe wetgeving vooral drie ingrediënten moet bevatten: het bevorderen van de umbrella-licenties die art. 17 van de nieuwe Richtlijn vereist (art. 17(2) van de door het Parlement goedgekeurde tekst), de voorkoming van verdere marktconcentratie die het gevolg zou kunnen zijn van de filterverplichtingen (art. 17(4)) en de waarborging van beperkingen voor creatief hergebruik, met name citaat, parodie en pastiche (art. 17(7)).

Het kader voor de implentatie is dus een feite een driehoek - een complexe mix van verplichtingen om licenties te verkrijgen (en te verlenen), content te filteren en ruimte voor de vrije meningsuiting te creëren. Lees de bredere analyse van deze aspecten hier.