DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op woensdag 4 december 2019
IEF 18861
Rechtbanken ||
28 nov 2019
Rechtbanken 28 nov 2019, IEF 18861; ECLI:NL:RBAMS:2019:8879 (Café tegen Eredivisie), https://www.ie-forum.nl/artikelen/caf-mag-geen-eredivisie-wedstrijden-uitzenden-zonder-licentie

Uitspraak ingezonden door Reindert van der Zaal, Iman Adeel en Nienke de Visser, Kennedy Van der Laan.

Café mag geen eredivisie-wedstrijden uitzenden zonder licentie

Vrz. Rechtbank Amsterdam 28 november 2019, IEF 18861; ECLI:NL:RBAMS:2019:8879 (Café tegen Eredivisie) Uitzendingen van de Eredivisie zijn auteursrechtelijk beschermd. Eredivisie Media & Marketing exploiteert deze live uitzendingen via een gesloten exploitatiesysteem op de televisiezenders van FOX Sports. Fox Sports biedt licenties aan voor de zakelijke markt. Een café in Amsterdam had zo’n licentieovereenkomst. Nadat er een betalingsachterstand ontstaan was, heeft FOX Sports de licentieovereenkomst stopgezet. Een door Eredivisie ingeschakelde deurwaarder heeft een paar dagen later geconstateerd dat er toch een wedstrijd werd uitgezonden in het café.

Per aangetekende brief is het café gesommeerd om de inbreuk op auteursrechten te staken. In deze brief is ook de mogelijkheid geboden de betalingsachterstand te voldoen en opnieuw een zakelijke licentie af te sluiten. Eredivisie vordert dat het café de uitzendingen staakt, op last van een dwangsom. Gedaagde is van mening dat de licentie ten onrechte is beëindigd. Hij zou inmiddels afspraken hebben gemaakt en in termijnen betalen. Of FOX Sports de licentieovereenkomst terecht heeft beëindigd, kan in deze procedure niet worden beantwoord, nu zij geen partij zijn in deze zaak. Er wordt wel vanuit gegaan dat de licentie is beëindigd. Het vertonen van wedstrijdbeelden zonder licentie maakt inbreuk op de auteursrechten van Eredivisie en zij hebben zodoende een spoedeisend belang om een verbod en dwangsom in kort geding te vorderen. Het café wordt veroordeeld om geen wedstrijdbeelden meer te vertonen, totdat zij hiervoor weer schriftelijke toestemming hebben gekregen. Voor elke keer dat er toch een inbreuk op de auteursrechten plaatsvindt, zullen zij een boete van duizend euro moeten betalen, tot een maximum van 15.000 euro. 

4.5. Uit het proces-verbaal van de deurwaarder van 22 september 2019 blijkt dat [gedaagde] op die dag toch wedstrijdbeelden in zijn café heeft vertoond. Dat mag dus niet. Hij heeft daarmee inbreuk gepleegd op de auteursrechten van Eredivisie c.s. De advocaat van Eredivisie c.s. heeft hem dit per aangetekende brief van 26 september 2019 ook laten weten.

4.6. Omdat Eredivisie c.s. niet hoeven te dulden dat [gedaagde] zonder licentie wedstrijdprogramma’s vertoont en zo inbreuk maakt op hun auteursrechten, hebben zij een spoedeisend belang bij het verbod en de dwangsom (boete) die zij in deze procedure vorderen.

4.7. De gevorderde dwangsom (boete) zal worden verbonden aan iedere overtreding van het uit te spreken verbod (iedere keer dat [gedaagde] wedstrijdbeelden in zijn café vertoont) en zal dus niet per dag worden opgelegd. De termijn als bedoeld in artikel 1019i Rv – dat wil zeggen de termijn waarbinnen de Eredivisieclubs een zogeheten bodemprocedure bij de rechtbank tegen [gedaagde] moeten beginnen, omdat anders de veroordeling in kort geding vervalt – zal worden bepaald op zes maanden, te rekenen vanaf de datum van dit vonnis.