IEF 17418

Bas Kist - Melodie gejat, of toevallige gelijkenis?

radiohead del rey the hollies

Bas Kist, Jochem van Staalduine, Melodie gejat, of toevallige gelijkenis?, Volkskrant 10 januari 2018. Singer-songwriter Lana Del Rey is door de Engelse rockband Radiohead op het matje geroepen. Volgens de band vertoont Del Reys’ nummer Get Free uit 2017 een dermate grote gelijkenis met het nummer Creep van Radiohead uit 1993, dat er sprake is van auteursrechtinbreuk.

Geen schikking Hoewel Del Rey ontkent dat zij zich heeft laten inspireren door Radiohead, heeft de zangeres wel aangeboden de zaak te schikken en 40 % van haar inkomsten af te dragen aan Radiohead. De Britse band neemt echter alleen genoegen met 100 % en dreigt nu een rechtszaak tegen de zangeres aan te spannen.

Radiohead zelf ook aangesproken Opvallend is overigens dat in de Jaren 90 de songwriters Albert Hammond en Mike Hazlewood met succes Radiohead hebben aangeklaagd vanwege precies hetzelfde nummer Creep. Creep bleek deels gekopieerd te zijn van het nummer The Air That I Breathe, dat Hammond en Hazlewood voor de band The Hollies schreven. Sindsdien worden de beide songwriters door Radiohead keurig vermeld als co-auteurs van Creep en ontvangen de heren een deel van de royalties.

Bas Kist
Lees het gehele artikel in De Volkskrant