DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op donderdag 31 augustus 2017
IEF 17069

Bijdrage ingezonden door Bas Kist, Chiever.

Bas Kist - aanvulling: Canvas ontvangen

Graag geef ik nog een korte aanvulling op mijn commentaar van gisteren [IEF 17067] op het Nachtwacht-arrest [IEF 17063]. Het gaat om een belangrijk aspect, dat ik gisteren over het hoofd zag. Het Hof heeft in zijn arrest bepaald dat Chiever geen belang heeft in de zin van 3:303 BW. Ook de betaling van de depot-taxen levert volgens het Hof geen belang voor Chiever op. Volgens het Hof (R.O. 5) heeft Chiever ‘deze, overigens relatief geringe, taxe in eerste instantie immers betaald om een foto op canvas van De Nachtwacht te krijgen, welke canvas zij, blijkens de brief van Chiever aan het Bureau van 15 februari 2016 (productie 3 bij het verzoekschrift), ondanks de weigering het teken in te schrijven, heeft ontvangen.’

Het klopt dat wij, ondanks het feit dat de Nachtwacht niet geregistreerd is, toch een canvas doek van het BBIE hebben ontvangen. Echter, dit was niet het canvas waar wij op uit waren. Op het doek dat wij van het BBIE ontvingen stond wel de Nachtwacht, maar daarin waren door het BBIE met Photoshop de hoofden van de BBIE-directie en die van een aantal Chiever-partners gemonteerd. Een erg geestige, originele en door ons zeer gewaardeerde reactie van het BBIE op ons Nachtwacht-depot.

Echter, als het Hof nu zelfs de ontvangst van het canvas doek door Chiever meeweegt bij zijn oordeel dat Chiever geen belang heeft, dan had dit element natuurlijk meegenomen moeten worden. Wij hebben niet het canvas ontvangen waarvoor we betaald hebben! Chiever zit nu opgescheept met een doek dat laat zien dat niet kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh, maar de heer Simon cs en - nog erger - de Chiever-partners, zich gereed maken om uit te marcheren. Zoek daar maar eens een goed plekje voor op kantoor.

Bas Kist
Chiever