IEF 19015

Auteursrechtinbreuk op Orange Slice-fauteuil

Vzr. Rechtbank Den Haag 11 februari 2020, IEF 19015; ECLI:NL:RBDHA:2020:1088 (Jami tegen Dominidesign) Kort geding. Jami, onderdeel van het Lande concern, houdt zich bezig met project- en woningdesignmeubilair. Zij maakt gebruik van de ontwerpen van verschillende ontwerpers, waaronder een fauteuil van de inmiddels overleden ontwerper Paulin. Vanwege de visuele gelijkenis met sinaasappelschijven, heeft de fauteuil de bijnaam Orange Slice. Jami is houdster van het Uniewoordmerk Orange Slice, en exclusief licentienemer voor de vervaardiging en verkoop van de Orange Slice. Jami is gevolmachtigd om op eigen naam en zonder tussenkomst op te treden tegen inbreuken op dit auteursrecht. Dominidesign maakt met het aanbieden en verkopen van (de grote en kleine versie van) haar Dominidesign-stoel inbreuk op de auteursrechten op de Orange Slice en op het Uniemerk van Jami. Het gebod aan de bestuurder om toekomstige inbreuk te voorkomen is toewijsbaar.

4.15 Naar voorlopig oordeel zijn vrijwel alle kenmerkende trekken van de Orange Slice in de Dominidesign stoel overgenomen. Ook de Dominidesign stoel wordt gevormd door twee identieke gestoffeerde schelpen die zijwaarts omhoog krullen en samen een kuip vormen, op een onderstel van dunne poten die schuin naar beneden uitlopen. De enigszins rondere vormgeving van de korte kanten van de schelpen van de Dominidesign stoel is onvoldoende om de totaalindruk anders te maken. Dat de Dominidesign stoel, anders dan de Orange Slice, geen ruimte zou hebben tussen de twee schelpen, kan voorshands niet worden vastgesteld nu Dominidesign c.s. op haar website adviseert om bij de montage van de Dominidesign stoel de onderste schaal iets naar voren te monteren zodat die ruimte ontstaat (zie onder 2.15). De voorzieningenrechter volgt Jami ook in haar standpunt dat de grote en kleine versie van de Orange Slice niet apart beoordeeld hoeven worden, nu de kenmerkende beschermde elementen exact hetzelfde zijn en alleen de maatvoering anders is (de kleine Orange Slice betreft een verkleinde kopie van de grote Orange Slice). Het voorgaande wordt in feite ook bevestigd door Dominidesign omdat zij de Dominidesign stoel aanbiedt als een reproductie van de Orange Slice design klassieker (vergelijk onder 2.7 en 2.8), zelfs met gebruikmaking van fotomateriaal van Artifort van de originele Orange Slice (zie onder 2.3 en 2.7, laatste afbeelding). De slotsom is dat er sprake is van een verveelvoudiging van de Orange Slice en derhalve van auteursrechtinbreuk.

4.25 Naar voorlopig oordeel maakt ook het gebruik van het teken Slice inbreuk op het Uniemerk. Daartoe wordt als volgt overwogen. Er is een redelijke mate van auditieve, visuele en begripsmatig overeenstemming, nu het teken exact hetzelfde is als het tweede woord van het Uniemerk. Voorts heeft het Uniemerk van huis uit een bovengemiddeld onderscheidend vermogen voor stoelen. Daarbij is voorts van belang dat het Uniemerk gelijk is aan de benaming van het - zoals Jami onweersproken heeft gesteld - beroemde fauteuilontwerp van Paulin en ook voor die fauteuil wordt gebruikt, waarmee het Uniemerk inmiddels een zeer groot onderscheidend vermogen heeft voor stoelen. Nu onder het teken stoelen zijn aangeboden en verkocht (die bovendien voor de gemiddelde consument vrijwel gelijk zijn aan de fauteuil waarvoor Jami het gebruikt), is gevaar voor verwarring bij het publiek te duchten.