IEF 247

.eu bedrog

De Europese Commissie waarschuwt particulieren en ondernemingen voor oplichters die op dit moment al .eu-domeinnamen "verkopen". Belangrijkste kenmerk van de oplichting is dat de boeven een 'pre-registration fee' van hun slachtoffers vragen.  De domeinnaam-extensie zal begin 2006 in gebruik worden genomen, en de sunrise period zal in het vierde kwartaal van 2005 van start gaan. Lees hier.

IEF 246

World Intellectual Property Day 2005

Vandaag is het dan eindelijk zover: World Intellectual Property Day. Een ieder wordt verzocht inbreuken op intellectueel eigendom te melden, sommatiebrieven te versturen en (concept-)dagvaardingen op te stellen of anderszins activiteiten te ontplooien die passen binnen de sfeer van deze dag. Het vonnis in de Unilever-Albert Heijn zaak zou eigenlijk twee dagen eerder uitgesproken moeten worden. IEForum wenst iedereen een fijne dag!

Voor meer info over deze dag in het kader van THINK, IMAGINE, CREATE, zie hier.

IEF 245

Kwestie van stand van techniek

De Voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag honoreert het verweer van Teva dat het Nederlandse octrooi 192562 (en het daarop gebaseerde aanvullend beschermingscertificaat) van Merck nietig is. Teva brengt daartoe stukken en verklaringen in het geding die niet aan de orde zijn gekomen tijdens de procedure voor de Afdeling van Beroep naar aanleiding van de weigering van de Octrooiraad in 1987 het octrooi in te schrijven. Deze nieuwe stukken zijn voldoende voor de Voorzieningenrechter om te oordelen dat de Afdeling van Beroep de stand van techniek onvoldoende op waarde heeft geschat bij de inventiviteitstoets. Goed zoekwerk naar publicaties inzake de meest nabije stand van de techniek kan uitkomst bieden. Zelfs wanneer het octrooi al bijna is verlopen. Lees vonnisTeva
IEF 244

Architecten opgepast!

De voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden past artikel 18 Auteurswet rigoreus toe. De Friesland bank gebruikt voor een reclamecampagne een foto van de Leguaanwoningen. De ontwerper ervan komt hier tevergeefs tegen op. De KG- rechter oordeelt: "de foto betreft een afbeelding van het werk zoals het zich in zijn omgeving bevindt. Hoezo drie stappen toets. Lees KG vonnis

IEF 243

X5, waar denkt u aan?

BMW wint in hoger beroep de procedure tegen X5 Centrum. In tegenstelling tot de kortgeding rechter in eerste aanleg oordeelt het Gerechtshof Arnhem dat het teken X5 voldoende onderscheidend vermogen heeft om als merk voor terreinwagens te dienen. Een beroep op BMW/Deenik door X5 Centrum mocht haar niet baten, nu zij het merk X5 paginagroot op haar startpagina afbeeldde inclusief de kleuren zwart en blauw. Lees kg vonnis.

IEF 242

Valhelm hoofdzaak

RCC acht televisiereclame voor website Dumpjeschatje.nl van Go Go Tours in strijd met Reclame Code. In de commercial rijdt een jongen op een scooter met een meisje op de buddyseat. Met een onethische manoeuvre zorgt hij er voor dat het meisje in volle vaart een tak in haar gezicht krijgt en van de scooter valt. Jongen rijdt door, kijkt om en roept ' Sorry!'. Na foto's van wat bloterige meisjes verschijnt dan het logo van Gogo Jongerenreizen. Go Go Tours heeft besloten het spotje te blijven uitzenden op TMF en MTV.

Volgens de commissie is de reclame "zodanig schokkend dat de grens van wat toelaatbaar moet worden geacht is overschreden. Het getoonde zinloze geweld is dermate realistisch in beeld gebracht dat dit de overdrachtelijke bedoelde strekking van de uiting overschaduwt."

Go Go onttrekt zich aan het oordeel "We vinden de uitspraak belachelijk. We willen niemand tegen ons in het harnas jagen, maar een klacht van een persoon is niet voldoende reden om de reclame terug te trekken. Het spotje was ludiek bedoeld. We begrijpen dat er mensen moeite hebben met het spotje, maar we vertrouwden op een goed gevoel voor humor." Klootzak als reclameheld is kennelijk in. Jongeman op de scooter kan in ieder geval zo solliciteren bij die nare mannetjes van Hertog ijs.

IEF 241

OHIM op stoom

Het jaarverslag van het OHIM is blij met het OHIM. "2004 has been an exceptional year as regards the volume of CTM applications dealt with by the Office. The organizational measures implemented in 2003 reaped their rewards in 2004 with significantly enhanced productivity thus enabling the Office to increase yearly outputs." Heel mooi.

IEF 240

Tis een kwestie van geduld

Het Tijdschrift voor Marketing online maakt melding van het feit dat de Gulpener brouwerij Rowwen Hèze-bier op de markt gaat brengen. Het Rowwen Hèze-logo staat op het label en op het rugetiket staat steeds het portret van één van de bandleden afgebeeld. Rowwen Hèze heeft samen met de brouwerij de smaak bepaald. Daarbij komt er ook een speciaal Rowwen Hèze bierglas. De Gulpener brouwerij verzorgde eerder al een eigen bier voor de band Normaal.

De redactie van IEForum snelt zo spoedig mogelijk naar een zonnig terras voor een smaaktest.

IEF 239

Stemrecht

Tom Waits overweegt juridische stappen te ondernemen tegen  televisiereclame van Opel.  De muziek van de commercial doet sterk denken aan de muziek van Wiats. ‘Ik heb me er altijd tegen verzet dat mijn stem of mijn muziek in commercials wordt gebruikt,' adus Waits. 'Op het ogenblik zijn advocaten aan het uitzoeken wat mijn mogelijkheden zijn. Maar het ziet er niet goed uit. Dit is de derde autocommercial waarin het nu gebeurt, na Audi in Spanje en Lancia in Italië.’

‘Als ik een Opel, Lancia of Audi steel, mijn naam erop zet en hem vervolgens verkoop, beland ik in de gevangenis. Hoe kan het dan dat als ik weiger om een nummer in te zingen of af te staan, ze vervolgens gewoonweg imitatoren in kunnen huren om mij na te apen? Zij hebben voordeel van de associatie met zijn kunst. En ik verlies: tijd, geld en – het belangrijkste – mijn geloofwaardigheid. Het voelt alsof ze een koeienuier aan mijn gezicht hebben genaaid. Pijnlijk en vernederend.’  Oor.nl

IEF 238

Wat de belastingdienst kan...

"Register from the moment you start to work on a concept, design or project to guarantee your right of copyright." Advocatenkantoor Van Rossem is de dienst VR Copyright begonnen, waar iedereen alles kan laten registreren. De gegevens zijn niet voor anderen te zien, maar kunnen dienen als bewijs tegen (potentiële) inbreukmakers en kan zo nodig ook als bewijs worden gebruikt in een gerechtelijke procedure. De precieze juridische implicaties staan vanzelfsprekend enigzins omfloerst vermeld. Bron: Persbericht via jan_edward.blogspot.com via villamedia.nl

IEF 236

Ook toevallig

Vervolg op dit bericht: Het ANP bericht dat SBS Broadcasting begint op 1 september dit jaar een nieuwe digitale televisiezender: TV 10. Deze zender gaat zeven dagen per week nieuws uit de wereld van showbizz, entertainment, televisie en theater brengen, schetste een SBS-woordvoerder vrijdag. Basis voor het nieuwe kanaal is het programma Shownieuws, dat iedere dag op SBS6 is te zien. Shownieuws zal dagelijks op TV10 worden herhaald, geactualiseerd en uitgebreid.

Een zendernaam met het cijfer tien is dezer dagen in. Deze week maakte John de Mol namelijk bekend dat zijn nieuwe tv-zender Tien gaat heten. TV 10 is een omstreden naam uit het tv-verleden. Joop van den Ende poogde met de naam TV10 (zonder spatie) eind jaren ‘80 een Nederlandse commerciële zender te beginnen. Dat project strandde wegens tegenspartelende politici.

IEF 235

IE-talent biedt zich op ongewone wijze aan

Reinder Eekhof, wie kent hem inmiddels niet. De Utrechtse ex-rechtenstudent, met IE als specialisatie, is op zoek naar werk, en dan het liefst in de advocatuur. En hoe kom je daar beter in dan een van je al afgestudeerde advocaatvriendjes bij een groot kantoor op 'jolige wijze' te benaderen?

Als je dat via e-mail doet, moet je er natuurlijk wel voor zorgen het juiste adres te gebruiken. En niet een schrijffout in het e-mailadres te maken, waardoor je 'studentikoze' hengelbriefje bij de personeelsmanager van Houthoff terecht komt. Mailwisseling hier.

Nu is het ook een beetje flauw (maar wel begrijpelijk) dat deze personeelmanager als grap de mail naar wat mensen doorstuurt en al gauw heel juridisch Nederland van de 'solliciatiebrief' van Reinder kennis heeft genomen.

Wat IEForum zich natuurlijk afvraagt is waar die briljante auteursrechtscriptie over ging...

IEF 234

Liever geen Tien

SBS heeft donderdag van de KNVB en Eredivisie CV geëist dat er voortaan geen reclameborden van John de Mols zender Tien te zien zijn als SBS6 een voetbalwedstrijd uitzendt. Woensdag, bij het duel om de Amstel Cup tussen Feyenoord en PSV, stond het stadion vol met reclame voor Tien. SBS6 wil liever geen reclame maken voor haar (toekomstige) concurrenten. Bij het bekerduel Ajax - Willem II was gisteren geen bord van Tien te zien (AD)

 

IEF 233

Easymobile (2)

'EasyMobile gaat deze zomer in Nederland van start' schreven diverse media onlangs verheugd. De goedkope provider van mobiele telefonie is onderdeel van de Easy Group van Stelios Haji-Joannou, zoals ook luchtvaartprijsvechter EasyJet. In Engeland verkoopt het bedrijf simkaarten voor prepaid telefonie en dat is ook het plan in Nederlan: 'Verkoop gaat louter of hoofdzakelijk via internet plaatsvinden, via 'selfservice' met verkoop van simkaarten die per post worden opgstuurd. Dat houdt de kosten laag,' aldus een bericht op Planet Internet van 7 april. De provider gaat het netwerk van Telfort gebruiken .

Maar kennelijk kwam niemand op het idee om alvast een kijkje te nemen op www.easymobile.nl. Daar worden namelijk vooral telefoons abonnementen aangeboden. Deze internetwinkel heeft ook een keurig tastbaar adres in Veenendaal, waar een vriendelijke ondernemer meldt dat hij deze domeinnaam al geruime tijd heeft geregistreerd. Hij maakt daarom zich geen zorgen. Maar met een aanstaande launch lijkt een reeds bestaande naam voor EasyMobile wel degelijk een probleem.

Bij Telfort verwijst men naar de Deen Ole Jacob Thorsen, die vanuit Denemarken enigszins verbaasd reageert op de kwestie: 'Easymobile is een geregistreerd handelsmerk, dus dat mag niemand zomaar gebruiken'. Voor verder vragen verwijst Thorsen naar de Easy Group in Engeland. Navraag wijst uit dat de domeinnaam easymobile.nl sinds 3 maart 2004 is geregistreerd door Belcompany in Veenendaal.
De Easy Group blijkt nog niet zo makkelijk te bereiken. Weliswaar heeft het bedrijf een uitgebreide serie Easy websites: vliegen, autoverhuur, hotels, e-mail, telefonie en nog veel meer, maar een contactknop zit nergens. Wel een uitgebreide oproep aan het publiek om te helpen speuren naar ondernemers die het merk Easy misbruiken. Het telefoonboek van Londen laat zien dat dit minder paranoïde is dan het klinkt: er zijn talloze Easy-bedrijfjes, van bloemisten tot restaurants. De uitbater van Easymobile Center Ltd. , 'Mr Husseini', wordt gek gebeld door mensen die op zoek zijn naar de in Engeland inmiddels bekende provider, terwijl hij gewoon een telefoonwinkeltje in Zuid-West Londen heeft. De naam heeft hij geregistreerd en de Easy Group heeft hem tot nu toe nooit benaderd. Wel overweegt hij zelf een advocaat in de arm te nemen, maar was tot dusver te druk druk druk.
Toch nog maar eens naar Denemarken gebeld. 'De zaak wordt opgelost,' weet Thorsen. 'En EasyMobile gaat in Nederland werken met de domeinnaam www.easymobile.nl. Meer kan ik u niet vertellen.' In Veenendaal wordt inmiddels doorverwezen naar 'een communicatiebureau'. Daar meldt zich de directeur van Belcompany: 'Die domeinnaam is van ons, maar wij hebben ook een belangrijke relatie met Telfort. Wij hebben nu een mondelinge overeenkomst met hen en EasyMobile, maar zolang daar niks over op papier staat, kan ik daar nog niks over zeggen. Neemt u maar van mij aan dat we er uit komen. Steven Stol, Kidsweek.

IEF 232

iPod Doekoe

Het Parool bericht dat Mp-3-spelers de komende tijd fors duurder worden. De 'amusementsbranche' wil namelijk over twee maanden een kopieerheffing voor de spelers invoeren. Volgens de stichting Thuiskopie moeten mp-3-spelers forser worden aangeslagen dan cd-r's, omdat ze telkens opnieuw met muziek geladen kunnen worden.

Spelers met 4 tot zes gigabyte, zoals de Ipod Mini, zullen 13 tot 20 euro meer kosten, spelers van twintig gigabyte 65 euro en van veertig gigabyte 131 euro. De elektronicabranche verzet zich tegen het voorstel. Brancheorganisatie Fiar zegt echter machteloos te staan omdat de heffingen zijn toegestaan volgens de auteurswet. Zie ook webwereld.nl

IEF 231

Pech voor PepsiCo

Arrest GvEA, 21 april 2005, T-269/02 PepsiCo Inc (RUFFLES) - Intersnack Knabber Gebäck GmbH (RIFFELS)/OHIM.

Een arrest dat nieuwsgierigheid naar de processtukken oproept. 

PepsiCo vraagt CTM woordmerk RUFFLES aan, Intersnack stelt met succes oppositie in op grond van haar oudere Duitse nationale merk RIFFLES. Pas in beroep komt PepsiCo erachter, althans beroept zij zich op het feit dat zij beschikt over een nog oudere nationale (Duitse) inschrijving van Ruffles.

De kamer van beroep van het OHIM oordeelt dat dit niets af doet aan de weigering, aangezien een dergelijke oudere inschrijving irrelevant is voor de uitspraak in de oppositieprocedure en PepsiCo bovendien het bestaan van de oudere nationale inschrijving niet heeft aangetoond (inschrijvingsbewijs daarvan wordt pas bij de procedure van het Gerecht overgelegd!?). PepsiCo stapt naar het Gerecht...

Volgens het Gerecht heeft PepsiCo zich in de oppositie uitsluitend beroepen op het bestaan van haar oudere nationale inschrijving RUFFLES, maar heeft het gebruik van dit merk niet aangetoond. Had zij dit wel gedaan, dan had het OHIM gevaar voor verwarring met het merk van Intersnack immers makkelijker kunnen beoordelen. PepsiCo heeft bovendien in Duitsland het nationale merk van Intersnack nooit aangevochten:

"25     In deze context merkt het Gerecht op dat, zelfs los van de vraag of verzoekster voor het BHIM het bewijs van het bestaan van haar oudere Duitse merk heeft aangedragen, in elk geval dit bestaan op zich de afwijzing van de oppositie niet kon rechtvaardigen. Daarvoor had verzoekster eveneens moeten aantonen dat zij de nietigverklaring van het merk van interveniënte door de bevoegde nationale autoriteiten had verkregen.

26     De geldigheid van een nationaal merk, in casu dat van interveniënte, kan immers niet worden betwist in een inschrijvingsprocedure van een gemeenschapsmerk, maar alleen in een in de betrokken lidstaat ingeleide nietigverklaringsprocedure [arrest Gerecht van 23 oktober 2002, Matratzen Concord/BHIM ? Hukla Germany (MATRATZEN), T-6/01, Jurispr. blz. II-4335, punt 55]. Verder dient het BHIM weliswaar op basis van de door de opposant te verstrekken bewijzen het bestaan van het ter onderbouwing van de oppositie aangevoerde nationale merk te onderzoeken, maar het dient niet een conflict tussen dit merk en een ander merk op nationaal niveau te beslechten, aangezien een dergelijk conflict tot de bevoegdheid van de nationale autoriteiten behoort.

27     Aldus kon de kamer van beroep in punt 17 van de bestreden beslissing opmerken dat „de voorrang […] van een nationale inschrijving boven een andere inschrijving in een lidstaat geen invloed heeft op de oppositieprocedures voor het BHIM, aangezien niet is bewezen dat de aanvrager [van het gemeenschapsmerk] ooit een vordering tot nietigverklaring tegen de inschrijving van het merk van opposante heeft ingesteld”.

Anders dan verzoekster stelt, is het geenszins absurd of abnormaal dat het BHIM een op een ouder nationaal merk gebaseerde oppositie toewijst, zelfs al beroept de aanvrager van het gemeenschapsmerk zich op een nog ouder nationaal merk, wanneer de geldigheid van het merk van de opposant niet wordt betwist voor de bevoegde nationale autoriteiten. Integendeel, deze beslissing eerbiedigt de bevoegdheidsverdeling tussen het BHIM en deze nationale autoriteiten."

Een (bijna wanhopig) beroep van PepsiCo op schending van de rechten van de verdediging en schending van het gelijkheidsbeginsel wordt door het Gerecht twee zinnen verworpen.

De niet verrassende conclusie is dan ook dat een strijd tussen twee nationale merken, niet voor het OHIM kan worden uitgvochten, maar aan de nationale rechter moet worden voorgelegd.

Lees hier het arrest.

IEF 230

Eerst even voor jezelf lezen

Nieuwe Jurisprudentie. Vooralsnog text only, bespreking volgt (interessante bespreking in de pen? Stuur hem aan redactie@IEForum.nl).

Maxima tegen SBS6/Privé: LJN: AT4199, Rechtbank Amsterdam, 297956 / H 04.2843

C-192/04 Conclusie 2005-04-21 Lagardère Active Broadcast

C-252/03  C-207/03 Arrest 2005-04-21 Novartis e.a.

T-164/03 Arrest 2005-04-21 Ampafrance / OHMI - Johnson & Johnson (monBeBé)

T-269/02 Arrest 2005-04-21 PepsiCo / OHMI - Intersnack Knabber-Gebäck (RUFFLES) (update: inmiddels besproken, zie hier)

IEF 229

Familietwist om achternaam

Jan en Gijsbert Hardeman zijn broers en beiden in Emmeloord actief in de meubelbranche, maar dan wel met ieder een eigen winkel en beiden onder de naam Hardeman. En dat kan tot ruzie leiden, zo bleek onlangs.

Jan, eigenaar van Hardeman Interieurspecialist, eist in kort geding dat zijn broer, Gijsbert eigenaar van Hardeman Beddenspeciaalzaak in Emmeloord, zijn naam verandert. Jan was naar de rechter gestapt nadat een plaatselijke krant boven zijn advertentie per ongeluk het logo en faxnummer van Gijsberts Beddenwinkel had geplaatst. Verwarring alom, zo zou men denken. De rechter oordeelt hier echter anders over en meent dat er sprake is van een incident (?). Gijsbert hoeft de naam van zijn onderneming niet te wijzigen.

Een gezellig Kerstdiner met de gehele familie Hardeman zit er naar verwachting dit jaar niet in.

(Vonnis helaas (nog) niet gepubliceerd)

IEF 228

Acht u een dergelijke eis reëel?

"Bent u op de hoogte van de pogingen van de ANWB en zijn advocatenkantoor Allen & Overy om concurrent Route-Mobiel een aantal beperkingen op te leggen, waaronder het verbieden van de kleur geel voor pechhulpvoertuigen van Route Mobiel? Acht u een dergelijke eis reëel?" Lees meer over deze kamervragen.