Reclamerecht

IEF 281

Jury voor Ethische Praktijken

Voor wie het nog niet wist: De Belgische variant van de RCC heet de JEP. "De Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame is het zelfdisciplinair orgaan van de reclamesector in België. Zij werd opgericht in 1974 door de Raad voor de Reclame, vzw die de representatieve verenigingen van de adverteerders, reclamebureaus en media groepeert met als doel de reclame, als factor van economische en sociale expansie, te bevorderen.

Enkel een verantwoorde en gezonde reclame is het vertrouwen van het publiek waardig. Het behoort dan ook tot de taak van de Jury om te onderzoeken of de reclameboodschappen die verspreid worden via de media in overeenstemming zijn met de regels inzake reclame-ethiek, waarvoor zij zich baseert op de wetten en de zelfdisciplinaire codes." Lees hier meer. Hier artikel uit Het Volk over Engelstalige reclame in België.

IEF 272

Vlees noch vis

Het Voorlichtingsbureau Vlees is ontevreden over de reclame voor het de vleesvervanger Valess van Campina. De daarin gemaakte vergelijking met vlees zou onvolledig zijn. Valess wordt gemaakt door stremming van magere melk en is sinds februari op de markt.

Het Voorlichtingsbureau eiste gisteren in kort geding dat Campina de reclame aanpast. Volgens een woordvoerder van het bureau mag vergelijkende reclame best, maar dan moet die wel voldoen aan wettelijke bepalingen. Op een aantal aspecten zoals prijs en eigenschappen voldoet de promotie volgens het bureau niet.

IEF 242

Valhelm hoofdzaak

RCC acht televisiereclame voor website Dumpjeschatje.nl van Go Go Tours in strijd met Reclame Code. In de commercial rijdt een jongen op een scooter met een meisje op de buddyseat. Met een onethische manoeuvre zorgt hij er voor dat het meisje in volle vaart een tak in haar gezicht krijgt en van de scooter valt. Jongen rijdt door, kijkt om en roept ' Sorry!'. Na foto's van wat bloterige meisjes verschijnt dan het logo van Gogo Jongerenreizen. Go Go Tours heeft besloten het spotje te blijven uitzenden op TMF en MTV.

Volgens de commissie is de reclame "zodanig schokkend dat de grens van wat toelaatbaar moet worden geacht is overschreden. Het getoonde zinloze geweld is dermate realistisch in beeld gebracht dat dit de overdrachtelijke bedoelde strekking van de uiting overschaduwt."

Go Go onttrekt zich aan het oordeel "We vinden de uitspraak belachelijk. We willen niemand tegen ons in het harnas jagen, maar een klacht van een persoon is niet voldoende reden om de reclame terug te trekken. Het spotje was ludiek bedoeld. We begrijpen dat er mensen moeite hebben met het spotje, maar we vertrouwden op een goed gevoel voor humor." Klootzak als reclameheld is kennelijk in. Jongeman op de scooter kan in ieder geval zo solliciteren bij die nare mannetjes van Hertog ijs.

IEF 239

Stemrecht

Tom Waits overweegt juridische stappen te ondernemen tegen  televisiereclame van Opel.  De muziek van de commercial doet sterk denken aan de muziek van Wiats. ‘Ik heb me er altijd tegen verzet dat mijn stem of mijn muziek in commercials wordt gebruikt,' adus Waits. 'Op het ogenblik zijn advocaten aan het uitzoeken wat mijn mogelijkheden zijn. Maar het ziet er niet goed uit. Dit is de derde autocommercial waarin het nu gebeurt, na Audi in Spanje en Lancia in Italië.’

‘Als ik een Opel, Lancia of Audi steel, mijn naam erop zet en hem vervolgens verkoop, beland ik in de gevangenis. Hoe kan het dan dat als ik weiger om een nummer in te zingen of af te staan, ze vervolgens gewoonweg imitatoren in kunnen huren om mij na te apen? Zij hebben voordeel van de associatie met zijn kunst. En ik verlies: tijd, geld en – het belangrijkste – mijn geloofwaardigheid. Het voelt alsof ze een koeienuier aan mijn gezicht hebben genaaid. Pijnlijk en vernederend.’  Oor.nl

IEF 234

Liever geen Tien

SBS heeft donderdag van de KNVB en Eredivisie CV geëist dat er voortaan geen reclameborden van John de Mols zender Tien te zien zijn als SBS6 een voetbalwedstrijd uitzendt. Woensdag, bij het duel om de Amstel Cup tussen Feyenoord en PSV, stond het stadion vol met reclame voor Tien. SBS6 wil liever geen reclame maken voor haar (toekomstige) concurrenten. Bij het bekerduel Ajax - Willem II was gisteren geen bord van Tien te zien (AD)

 

IEF 229

Familietwist om achternaam

Jan en Gijsbert Hardeman zijn broers en beiden in Emmeloord actief in de meubelbranche, maar dan wel met ieder een eigen winkel en beiden onder de naam Hardeman. En dat kan tot ruzie leiden, zo bleek onlangs.

Jan, eigenaar van Hardeman Interieurspecialist, eist in kort geding dat zijn broer, Gijsbert eigenaar van Hardeman Beddenspeciaalzaak in Emmeloord, zijn naam verandert. Jan was naar de rechter gestapt nadat een plaatselijke krant boven zijn advertentie per ongeluk het logo en faxnummer van Gijsberts Beddenwinkel had geplaatst. Verwarring alom, zo zou men denken. De rechter oordeelt hier echter anders over en meent dat er sprake is van een incident (?). Gijsbert hoeft de naam van zijn onderneming niet te wijzigen.

Een gezellig Kerstdiner met de gehele familie Hardeman zit er naar verwachting dit jaar niet in.

(Vonnis helaas (nog) niet gepubliceerd)

IEF 209

Weer iemand beledigd door reclametuig.

Reclame Code Commissie ontvangt klacht over Versatel-commercial waarin Feyenoord scoort met behulp van ‘de hand van God’. De reclamespot zou ‘smakeloos en beledigend zijn voor christen’. De spot is een verwijzing naar een doelpunt van Maradonna op het WK 1986 in Mexico. Hij scoorde toen met zijn hand en zei dat dit ‘de hand van God’ was.

In de gewraakte reclame overkomt een Feyenoorder hetzelfde, waarna Hugo Walker zich afvraagd ‘in Godsnaam mogelijk is’. De reclame besluit met de tekst ‘dat de hand van God nog niet in het keuzemenu zit'. De Versatel-commercial zou smakeloos en beledigend zijn voor christenen en mensen met een andere religie die ook in een God geloven. De uitdrukking ‘Hoe is het in Gods naam mogelijk?’, noemt de klager ongepast en godslasterlijk. Tenslotte wordt gezegd ‘dat de hand van God nog niet in het keuzemenu zit’. Dat God nog niet in het keuzemenu zit zou verder suggereren dat God geen wonderen zou kunnen verrichten. Met dergelijke opmerkingen zou het Christendom bovendien belachelijk worden gemaakt.