Reclamerecht

IEF 234

Liever geen Tien

SBS heeft donderdag van de KNVB en Eredivisie CV geëist dat er voortaan geen reclameborden van John de Mols zender Tien te zien zijn als SBS6 een voetbalwedstrijd uitzendt. Woensdag, bij het duel om de Amstel Cup tussen Feyenoord en PSV, stond het stadion vol met reclame voor Tien. SBS6 wil liever geen reclame maken voor haar (toekomstige) concurrenten. Bij het bekerduel Ajax - Willem II was gisteren geen bord van Tien te zien (AD)

 

IEF 229

Familietwist om achternaam

Jan en Gijsbert Hardeman zijn broers en beiden in Emmeloord actief in de meubelbranche, maar dan wel met ieder een eigen winkel en beiden onder de naam Hardeman. En dat kan tot ruzie leiden, zo bleek onlangs.

Jan, eigenaar van Hardeman Interieurspecialist, eist in kort geding dat zijn broer, Gijsbert eigenaar van Hardeman Beddenspeciaalzaak in Emmeloord, zijn naam verandert. Jan was naar de rechter gestapt nadat een plaatselijke krant boven zijn advertentie per ongeluk het logo en faxnummer van Gijsberts Beddenwinkel had geplaatst. Verwarring alom, zo zou men denken. De rechter oordeelt hier echter anders over en meent dat er sprake is van een incident (?). Gijsbert hoeft de naam van zijn onderneming niet te wijzigen.

Een gezellig Kerstdiner met de gehele familie Hardeman zit er naar verwachting dit jaar niet in.

(Vonnis helaas (nog) niet gepubliceerd)

IEF 209

Weer iemand beledigd door reclametuig.

Reclame Code Commissie ontvangt klacht over Versatel-commercial waarin Feyenoord scoort met behulp van ‘de hand van God’. De reclamespot zou ‘smakeloos en beledigend zijn voor christen’. De spot is een verwijzing naar een doelpunt van Maradonna op het WK 1986 in Mexico. Hij scoorde toen met zijn hand en zei dat dit ‘de hand van God’ was.

In de gewraakte reclame overkomt een Feyenoorder hetzelfde, waarna Hugo Walker zich afvraagd ‘in Godsnaam mogelijk is’. De reclame besluit met de tekst ‘dat de hand van God nog niet in het keuzemenu zit'. De Versatel-commercial zou smakeloos en beledigend zijn voor christenen en mensen met een andere religie die ook in een God geloven. De uitdrukking ‘Hoe is het in Gods naam mogelijk?’, noemt de klager ongepast en godslasterlijk. Tenslotte wordt gezegd ‘dat de hand van God nog niet in het keuzemenu zit’. Dat God nog niet in het keuzemenu zit zou verder suggereren dat God geen wonderen zou kunnen verrichten. Met dergelijke opmerkingen zou het Christendom bovendien belachelijk worden gemaakt.

IEF 182

Farmareclame wel zinvol

De promotie van geneesmiddelen is wel zinvol. Dat zeggen economen van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze gaan hiermee in tegen de uitkomsten van een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). CPB becijferde dat artsen onder invloed van reclame minder gevoelig worden voor hoge prijzen. De Groningse economen stellen vast dat de prijsgevoeligheid van artsen niet verandert door reclame en de inspanningen van artsenbezoekers. Meer op marketeer.nl.

IEF 178

Maar dan leuker

Drankreclames blijven ook overdag en in de vroege avond te zien op de televisie. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) trekt zijn dreigement om de spotjes te verbieden in. Hij doet dat omdat de alcoholbranche heeft beloofd de reclame te voorzien van een waarschuwing onder zestien jaar niet te drinken. Volgens de minister moet onder in beeld een balk komen met een boodschap in de trant van 'drinken doe je niet onder de zestien'. "Maar dan leuker," aldus de bewindsman. Om het leuker te maken worden "reclamejongens" ingeschakeld. Lees meer in de Telegraaf en het persbericht van vws.

IEF 166

Sponsorloterij mag niet sponsoren

Adformatie bericht dat de sponsorovereenkomst tussen de Eredivisie CV en de Sponsorloterij onzeker is geworden, nu de Staatsloterij en de Lotto geprotesteerd hebben bij minister Donner . Staatsloterij en de Lotto begrijpen niet dat uitgerekend een loterij het voetbal moet sponsoren, terwijl Holland Casino zich vorig jaar moest terugtrekken. Het bedrijf wilde blijven sponsoren, maar de hoeveelheid reclame voor kansspelen stuitte op verzet in de Tweede Kamer. Donner heeft de Sponsorloterij inmiddels opgedragen ‘onder geen voorwaarde onomkeerbare beslissingen te nemen aangaande contracten met de Eredivisie CV’. De minister vreest voor een ‘overdaad aan reclame-uitingen voor een aanbieder van kansspelen’, aldus zijn woordvoerder.
IEF 111

Glad geschoren de paasdagen in

Angstgegners Gillette en Wilkinson treffen elkaar morgen weer eens voor de rechter in Den Haag. Volgens Wilkinson maakt Gillette zich schuldig aan misleidende reclame: consumenten worden op het verkeerde been gezet enconcurrent Wilkinson verliest marktaandeel. Hilde Pors van advocatenkantoor Simmons & Simmons eist namens cliënt Wilkinson in een kort geding een einde aan deze vermeende misleiding.

Onderwerp van geschil is Gillette's m3power, een scheermesje met een motortje in het handvat dat micropulsen afgeeft waardoor baardhaartjes overeind komen en zo beter te verwijderen zijn. Gillette heeft m3power wereldwijd geïntroduceerd als het nieuwste van het nieuwste op het terrein van nat scheren. Volgens Wilkinson komen de haartjes echter helemaal niet omhoog en heeft het gladder scheren heeft dus andere oorzaken.  Lees meer bij nu.nl