DOSSIERS
Alle dossiers

Overig  

IEF 5855

Faits Divers

Lesmethode. “Het Jostiband Orkest uit Zwammerdam onderneemt mogelijk juridische stappen tegen eigenaar Herman de Vaal van pianobedrijf Pianova uit Voorthuizen. De orkestleiding stelt dat De Vaal het copyright schendt van een kleurmuzieksysteem dat al in 1966 is ontwikkeld voor de leden van Nederlands bekendste orkest voor verstandelijk gehandicapten.

(…) De Voorthuizenaar introduceert daarmee volgens eigen zeggen een lesmethode waarmee kinderen vanaf drie jaar kennis kunnen maken met pianospelen. Net als bij de Jostiband doet De Vaal dat met behulp van kleurenstickers op de pianotoetsen. ,,Ik was verbaasd toen ik dat artikel las", licht Verburg desgevraagd toe. ,,Wij gebruiken de kleurenmuzieknotatie al vanaf 1966 en hebben er toevallig ook het copyright op.”

Lees hier meer (Barneveldsekrant.nl).

Kwekersrecht. “Volgens Naktuinbouw zijn aanvragen voor kwekersrecht voortaan sneller te verwerken. Naktuinbouw heeft namelijk nieuwe toetskassen in gebruik genomen, waarin jaarrond veel toetsen tegelijkertijd kunnen worden verricht. Het toetscomplex bestaat uit kleine compartimenten. Het is mogelijk om een gedeelte van het complex te koelen, en het klimaat voor het complete complex per compartiment apart te beheersen. Naktuinbouw denkt het groeiende aantal aanvragen voor kwekersrecht op deze manier beter aan te kunnen.

Lees hier meer (Agd.nl). 

Illegale software. In Nederland blijkt 29 procent van de software illegaal te zijn. Nederlandse bedrijven die betrapt zijn op het gebruik van illegale software, betaalden in 2007 een gemiddelde 'schadevergoeding' van 56.900 euro. In 2007 steeg de gemiddelde boete voor het gebruik van illegaal verkregen software met 60 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt de Business Software Alliance (BSA).

Lees hier meer (Octrooicentrum.nl).

Wikipedia. Colum Het gezag van Wikipedia.org'' in in Emerce van Sil Kingma over het Rudolph arrest: “Het tijdperk waarin alle betrouwbare en daarmee voor rechtszaken bruikbare informatie uitsluitend uit dikke (juridische) boeken kan worden gehaald, lijkt achter ons te liggen. Deze voorzichtige conclusie wordt onderstreept door een recent door het Hof Den Bosch gewezen arrest in de zaak Get Nosed B.V. tegen St. Nicholas Music Inc.”

Lees hier meer (Emerce.nl).

Manon Thomas. “Presentatrice Manon Thomas is door de Raad voor de Journalistiek (RvJ) in haar gelijk gesteld. Verschillende websites plaatsten vorig jaar naaktfoto's van de 44-jarige presentatrice die hiermee haar privacy en portretrecht schonden. Dat bevestigde de advocaat van Thomas vrijdag in entertainmentprogramma RTL Boulevard.

De advocaat liet ook weten dat zijn cliënte de zaak nu voor de civiele rechtbank wil laten voorkomen. "We gaan nu verder met procederen. Dit soort plat gedrag moet worden gestraft en we hebben nu veel zin om het civiele recht in te schakelen."

De Raad toetst alleen de rechtmatigheid van een journalistieke gedraging en beoordeelt niet of sprake is van schending van auteursrecht of portretrecht.

Lees hier meer (trouw.nl). Uitspraken RvJ hier

Hairspray. “Honderd leerlingen van het Farelcollege in Ridderkerk zijn de dupe van een verhit copyrightgevecht. Na maandenlang repeteren zouden de leerlingen deze week de musical 'Hairspray' opvoeren, maar de voorstellingen zijn op het laatste moment verboden door de Amerikaanse auteurs van de musical. (…) "Het is een heel trieste kwestie", bevestigt rector Dirk Wakker van de school. "We dachten dat we alles goed hadden geregeld, maar blijkbaar was dat niet het geval." Een aantal weken geleden kreeg het Belgisch auteursbureau Almo, dat de rechten voor Nederland onder zijn hoede heeft, lucht van het plan. "We hebben ons best gedaan voor de school, maar de auteurs zijn onverbiddelijk.”

Lees hier meer (telegraaf.nl).

Portretrecht reizigers en personeel. “Met enige regelmaat zijn er op stations en bij spoorwegen spanningen tussen wat fotografen willen en wat de NS toestaat. (…) Gisteren trof ik in de hal van Utrecht Centraal een overijverige NS-er die deze regel als volgt uitlegde: Als ik een overzichtsfoto van de hal van Utrecht Centraal maak met daarop tientallen tot honderden reizigers die zich door mijn zoekerbeeld spoeden, moet ik van al deze mensen vooraf toerstemming hebben voor het maken van de foto.

(…) reactie woordvoerder NS. Ik lees net je bericht op PhotoQ. De interpretatie van de regels zoals de NS medewerker je die gaf is onjuist. Je mag gewoon de stationshal fotograferen. Zoals je zult begrijpen is hier ook een beetje een cultuuromslag nodig. Het duurt een tijdje voordat een nieuwe perestroika tot de nodige glasnost heeft geleid.”

Lees hier meer (Photoq.nl). 

Amalia. “Het is een opvallend beeld: het vrolijke gezichtje van prinses Amalia met een grote koptelefoon op haar hoofd gemonteerd. De poster voor een koninginnedag evenement waarop prinses Amalia met koptelefoon op.
 De dochter van prins Willem Alexander prijkt op posters voor een Koninginnedagfeest die op diverse plaatsen in ’s-Gravendeel hangen. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) onderzoekt of dat mag.

Lees hier meer (ad.nl).

IEF 5735

Misbruik van de beeltenis

anfr.gifKamervragen met antwoord, nr. 1368. Vragen van de leden Van Baalen en Teeven (beiden VVD) aan de minister van Justitie over het gebruik door Boomerang en een t-shirt-fabrikant van een beeltenis van Anne Frank met een «Arafat-shawl». (Ingezonden 24 januari 2008); Antwoord

Vraag:  Bent u bereid om aan het Openbaar Ministerie te vragen te onderzoeken of een dergelijk misbruik van de beeltenis van Anne Frank wettelijk is toegestaan dan wel strafbaar is?

Antwoord: Het Openbaar Ministerie heeft reeds bezien in hoeverre het gewraakte gebruik van de beeltenis van Anne Frank strafbaar is. Het Openbaar Ministerie heeft geconcludeerd dat er geen sprake is van een afbeelding die beledigend is over een groep mensen in de zin van artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht. Voor overtreding van het portretrecht als bedoeld in artikel 35 van de Auteurswet heeft het Openbaar Ministerie eveneens onvoldoende aanwijzigingen.

Lees alle antwoorden hier.

IEF 5434

Misbruik van de beeltenis

anfr.gifKamervragen, vraagnr. 2070809400. Vragen van de leden Van Baalen en Teeven (beiden VVD) aan de minister van Justitie over het gebruik door Boomerang en een t-shirt-fabrikant van een beeltenis van Anne Frank met een «Arafat-shawl». (Ingezonden 24 januari 2008)

Vraag 3: "Bent u bereid om aan het Openbaar Ministerie te vragen te onderzoeken of een dergelijk misbruik van de beeltenis van Anne Frank wettelijk is toegestaan dan wel strafbaar is?"

Lees alle vragen hier.

IEF 5305

Faits Divers Kerstvakantie

FT betwist logo FD. “De Financial Times heeft bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom bezwaar gemaakt tegen het nieuwe logo van Het Financieele Dagblad. (…) Het Financieele Dagblad wilde zijn nieuwe logo sec en zijn nieuwe logo tegen een zalmroze achtergrond vastleggen. (…) Hoofdredacteur en directielid Ulko Jonker vindt dat zijn logo helemaal niet op dat van de FT lijkt. "Het is complete nonsens, lijkt me," zegt hij. "Blijkbaar hebben ze last van ons." Jonker is niet van plan zijn logo aan te passen.

Behalve het nieuwe logo wilde het FD bij het merkenregister ook de zalmroze kleur van zijn pagina's vastleggen. Dit verzoek is echter voorlopig afgewezen. “

Lees hier meer (Z24.nl).

Logo gekaapt. “De nieuwste politieke partij in Italië, de Partito Democratico (PD), heeft het beeldmerk van het AD gekaapt. Het logo van de partij lijkt sterk op dat van de Nederlandse krant.

De overeenkomst tussen de beide logo's is geen toeval, stelt het ochtendblad: de ontwerper volgde in Venetië college bij professor Michel de Boer, die medeontwerper is van het AD-logo. De Boer geeft in zijn collegereeks altijd een presentatie waarin het symbool van het AD wordt gebruik. 'Het is duidelijk dat hij het kende en heeft nagemaakt', zegt de professor in de krant. De bewuste ontwerper ontkent in het dagblad niet dat hij het ontwerp kent, maar hij werpt de beschuldiging van plagiaat verre van zich.”

Lees hier meer (Elsevier).

Philips maant webwinkels. “Philips bindt de strijd aan met webwinkels die zich niet aan de regels van de elektronicafabrikant houden. Het concern heeft brieven verstuurd naar aanbieders van Philipsapparaten. Een aantal webwinkeliers in Europe worden gesommeerd afbeeldingen van de Philipsproducten die ze aanbieden van het web te halen omdat ze daarmee de rechten van de fabrikant zouden schenden. Het gaat dan niet alleen om productfoto's van de fabrikant, maar ook om foto's die handelaren zelf hebben gemaakt.”

Lees hier meer (Parool).

Copyrightfilter voor isp's juridisch haalbaar. Met een combinatie van 'notice en take down' en digitale vingerafdruktechnologie kunnen internetproviders mogelijk gedwongen worden p2p-verkeer te filteren. Dat blijkt uit een analyse van internetjurist Arnoud Engelfriet. Hij beschreef de problematiek in een artikel (pdf) in het blad Intellectuele Eigendom en Reclamerecht (IER), naar aanleiding van het Belgische vonnis dat internetprovider Scarlet verplichtte tot het filteren van p2p-verkeer.”

Lees hier meer, inclusief link naar genoemd artikel (Webwereld).

Iets meer dan 70 jaar na dood maker. “Egypte is van plan haar oudheden met auteursrechten te beschermen. “Secretaris-generaal van de raad van oudheden Zahi Hawass verklaart dat het parlement daartoe binnenkort een wet zal aanvaarden. Voor exacte kopieën op ware schaal zullen royalty’s moeten worden betaald.”

Lees hier meer (NRC).

Volkswagen. “Het bedrijf Princa heeft de geregistreerde website www.vw.nl na een arbitrage-procedure van het World Intellectual Property Organization (WIPO) moeten afstaan aan Volkswagen. De onderneming maakte volgens WIPO inbreuk op de merkrechten van Volkswagen, zo luidt de uitspraak.”

Lees hier meer (Telegraaf).

Hockeyinternationals tekenen overeenkomst portretrecht. “Voorafgaand aan de jaarlijkse spelerslunch hebben de spelers en speelsters van de Nederlandse hockeyteams hun handtekening gezet onder de nieuwe spelersovereenkomst, waarin ook de portretrechten zijn vastgelegd. In de nieuwe overeenkomst liggen de portretrechten van het collectief - twee spelers of meer - bij de KNHB en haar sponsors.”

Lees hier meer (Sporttribune.nl).

Man aan kruis. “Een foto van een man aan een kruis, gewikkeld in plastic folie, moet verwijderd worden uit een expositie van het werk van fotograaf René Zuiderveld. Dat stelt de Bond tegen het vloeken, die de foto godslasterlijk noemt. (…) Gays&Gadgets weigert de foto te verwijderen. Directeur H. Verhoeven van de cadeauwinkel: „In die tijd stierven duizenden misdadigers aan het kruis. De kerk heeft geen copyright op de afbeelding van een gekruisigde.”

Lees hier meer (Reformatorisch Dagblad).

Nederlandse scriptschrijvers 'volstrekt rechtenloos'. “Scenarioschrijvers in Nederland hopen op een overwinning voor hun Amerikaanse collega's die nu al anderhalve maand staken en de film- en tv-productie in Hollywood hebben stilgelegd. Nederlandse scriptschrijvers hebben precies hetzelfde probleem, ‘maar de situatie is nog veel erger. (…) Ons netwerk is een belangenvereniging, geen vakbond. Onlangs werden we al op de vingers getikt door de NMa omdat we onze leden soms adviseren hoeveel te vragen voor hun werk.’

‘Bij de commerciële omroep moet je je rechten bij verspreiding via internet of dvd meteen afstaan, zelfs je auteursrecht, wat schandalig is, want dat is een onvervreemdbaar recht’, zegt scriptschrijver Rogier Proper, auteur van het vorige maand verschenen scenariohandboek Kill Your Darlings. ‘En als je niet tekent, zeggen ze: dan zoeken we wel een ander. Onervaren scriptschrijvers zijn volstrekt rechtenloos.’ ‘De raamovereenkomst tussen de publieke omroep en de scenarioschrijvers is afgelopen in juni 2006. Dat wisten we natuurlijk al een jaar van tevoren, maar onderhandelingen voor een nieuwe overeenkomst worden door de omroep op zijn zachtst gezegd afgehouden’, vult Paul Jan Nelissen aan.”

Lees hier meer (Volkskrantbanen.nl)”

Hoger beroep. “Het justitiële geschil tussen de websites autotrack.nl en gaspedaal.nl krijgt een staartje. Wegener Multimedia, eigenaar van Autotrack, gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank.”

Lees hier iets meer (Trouw). 

Alicante News: European Trade Marks and Designs Newsletter. Inclusief The James Nurton interview with Verena von Bomhard, Lovells, Alicante: “How many marks have you filed?”

Lees de nieuwsbrief hier.

EPO Newsletter: latest issue of Patent Information News, published today, focuses on the topics that attracted substantial debate at the EPO Patent Information Conference in Riga, last October.

Lees de nieuwsbrief hier.

RTL Boulevard jat cartoons van Nu.nl-tekenaar. “Cartoonist Metin Seven is boos op RTL Boulevard en De Nieuwste Show. De twee tv-programma's vertoonden zijn werk zonder daarvoor toestemming te vragen. (…)  "Voor beide jatwerkgevallen hebben we een brief plus hergebruiksfactuur verstuurd, maar tot dusver zonder resultaat", aldus Seven. Een rechtszaak aanspannen om op die manier een vergoeding te krijgen, is volgens Hans Buying van Comic House niet interessant. "Het is niet aantrekkelijk om een juridische procedure te starten om een vordering van pakweg 500 euro op te eisen. Dat weten de omroepen ook."

Lees hier meer (Webwereld).

Plagiaatrel. De plagiaatrel over het Belgische nummer ’O nee, alweer een moskee’ lijkt met een sisser af te lopen. Filip Dewinter, leider van het Vlaams Belang, heeft contact gezocht met de Rotterdamse artiest Armando Monsanto. Die claimt dat hij de geestelijk vader is van het liedje en eist zijn deel van de opbrengst.”

Lees hier meer (AD).

Podcasts. “De problemen rond het betalen voor muziekrechten in de podcasts van publieke omroepen zijn nog steeds niet opgelost. De onderhandelingen lopen nog, meldt manager Marcel Mokveld van de Publieke Omroep. Hij vindt de tarieven 'te hoog in verhouding tot de omvang van de downloads'. 'De podcasts worden nog maar weinig gebruikt. Waar op dit moment dus al wel relatief hoge kosten voor auteursrechten tegenover staan.'  De platenmaatschappijen willen dat de omroepen 135 euro per podcastaflevering per maand betalen, zolang ze niet boven de tienduizend downloads zitten. Komen ze daar boven, dan neemt het bedrag nog eens met een staffel toe.”

Lees hier meer (Bright).

Agenda HvJ EG: Woensdag 16 januari: conclusie A-G HvJ EG in C-102/07 Adidas AG en Adidas Benelux BV tegen Marca Mode, C&A Nederland, H&M Hennes & Mauritz Netherlands BV en Vendex KBB Nederland B.V. Lees de prejudiciële vragen van de Hoge Raad hier.

Class 46. "This is an experimental site dedicated to European trade mark law and practice by friends and supporters of MARQUES, the Association of European Trade Mark Owners. MARQUES is not responsible for any of its content."

Bekijk de website hier.

IEF 5252

Naar aanleiding van Manon Thomas

ehb.JPGAntwoorden van de minister van Justitie op de vragen van het lid Gerkens (SP) over heling van een door computervredebreuk verkregen goed. (Ingezonden 23 november 2007, nr. 2070805390)

"(...) Met de plaatsing op internet van door computervredebreuk verkregen digitale foto’s kan inbreuk worden gemaakt op het auteursrecht van de fotograaf en het portretrecht van de gefotografeerde (artikelen 1, 10 en 19 Auteurswet 1912).

(…) De in vraag 1 bedoelde gedragingen leveren wel een strafbaar feit op in de zin van de Auteurswet, maar niet in de zin van de artikelen 416 en 417bis van het Wetboek van Strafrecht. De helingsbepalingen zijn van toepassing op een door misdrijf verkregen goed of zakelijk recht. Computergegevens kunnen echter niet worden aangemerkt als een “goed” of een “zakelijke recht” in de zin van de artikelen 416 en 417bis Sr. Het is in dit geval dan ook niet mogelijk om de websites te vervolgen op grond van de artikelen 416 en 417bis Sr voor het helen van door computervredebreuk (artikel 138a Sr) verkregen computergegevens.

(…) Artikel 273 Sr biedt echter ook mogelijkheden om op te treden tegen het openbaar maken van gegevens, die door misdrijf zijn verkregen uit een geautomatiseerd werk en waaruit enig nadeel kan ontstaan door de openbaarmaking. Deze strafbaarstelling van artikel 273 Sr beperkt zich tot het bekendmaken van gegevens, van een onderneming van handel, nijverheid of dienstverlening. Dit betekent dat artikel 273 Sr niet van toepassing is wanneer er nadeel ontstaat door het bekendmaken van gehackte computergegevens van privé-personen of (overheids)instellingen. Gelet op het ernstige nadeel dat ook voor burgers en andere organisaties kan ontstaan door het bekendmaken van door computervredebreuk (artikel 138a Sr) of een ander misdrijf verkregen computergegevens, acht ik het wenselijk om de genoemde bepalingen beter toe te snijden op computercriminaliteit. In de reeds aangekondigde brief aan de Kamer over Handhaving op het internet, zal de strafbaarstelling van het helen van computergegevens worden betrokken binnen het bredere kader van de bestrijding van." 

Lees alle vragen en antwoorden hier. Mediaberichtgeving o.a. hier(Nu.nl).

IEF 5160

Faits divers

Auteursrecht game. “Playlogic Entertainment heeft de rechtzaak gewonnen (wie het vonnis heeft mag het vanzelfsprekend mailen) over het auteursrecht van de game Ancient Wars: Sparta. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam besloten in een kort geding dat Playlogic Entertainment had aangespannen tegen WorldForge / Visionvale Ltd. uit Cyprus en Burut Co. uit Rusland.

De Amsterdamse rechtbank oordeelt dat de auteursrechten op het spel Ancient Wars: Sparta altijd bij Playlogic hebben berust op grond van de overeenkomst met WorldForge / Visionvale en Burut. De rechter heeft Playlogic op alle punten in het gelijk gesteld.”

Lees hier meer.

Portretheling. “SP-Kamerlid Arda Gerkens vindt dat sites als Geenstijl die naaktfoto's en -filmpjes van Manon Thomas plaatsten moeten worden vervolgd wegens heling. Ze noemt in haar kamervragen aan minister Hirsch Ballin van Justitie de sites Geenstijl.nl, Telegraaf.nl en AD.nl, die filmpjes of foto's plaatsten of er direct naar linkten. 'Sites als Geenstijl verdienen met het plaatsen van dit soort materiaal grof geld. Hoe meer van dit soort foto's, hoe meer bezoekers en hoe meer advertenties. Dat zou niet moeten kunnen', verklaart Arda Gerkens tegenover Webwereld.”

Lees hier meer (Webwereld.nl).

Opnieuw beginnen. Ondanks dat de eDonkey-site uit de lucht is wil de stichting Brein een verbod halen bij de rechter. "Hij kan namelijk elk moment weer opnieuw beginnen."

Lees hier meer (Webwereld.nl).

Le Figaro pikt mijn foto. "Fotoagentschap Gamma heeft de foto van mijn weblog die Le Figaro zonder toestemming, betaling en brondvermelding publiceerde, niet in zijn bestand. Dat heeft een medewerker van het fotoagentschap mij bevestigd, alsook een Nederlandse fotograaf die toegang tot het systeem heeft. Het lijkt me vrij zeker dat de schuld van de copyrightschending bij Le Figaro ligt.”

Lees hier meer (Parijsblog.nl).

Omvangrijke kunstzwendel. “De bekende kunstenares Corry Ammerlaan is het slachtoffer van een omvangrijke kunstzwendel. Sculpturen van de beeldhouwster blijken te worden nagemaakt en in de handel terecht te komen.  Ammerlaan verkreeg grote bekendheid doordat ze in 2000 in opdracht van de KNVB het hele Nederlandse elftal beeldhouwde.

(…) Sinds enige tijd duiken op verschillende plekken in het land, in galeries en bij sportprijzenhandelaren, voor nagenoeg dezelfde prijzen vervalsingen op van de sculpturen van de kunstenares. Aan de imitatiebeeldhouwwerken zijn slechts kleine wijzigingen aangebracht, waardoor ze als twee druppels water lijken op het karakteristieke werk van Ammerlaan.”

Lees hier meer (Telegraaf).

Franse president wil piraten internettoegang ontzeggen. "Internetgebruikers in Frankrijk die illegaal films en muziek downloaden, kunnen hun internettoegang gaan verliezen door het ingrijpen van een overheidsorgaan. In ruil hiervoor zou de contentindustrie voortaan afzien van drm-gebruik.”

Lees hier meer (Tweakers).

Jan Lenferink is boos op RTL Nieuws. In een reportage over het omstreden Amsterdamse luxebordeel Yab Yum waren beelden te zien waarin de voormalige tv-presentator in bad zat met een van de gastvrouwen in de seksclub. De beelden waren gemaakt voor een uitzending van tv-show RUR.(…) "Hoewel cliënt persoonlijk van mening is dat een gezonde, gezellige, deskundige dame van plezier een zegen voor de samenleving kan zijn, meent hij toch dat er aanleiding, noch noodzaak bestond om beelden van cliënt bij de uitzending van dit item te betrekken", schrijft advocaat J. Lensink aan RTL. Bovendien schendt de zender het portretrecht van de presentator, zegt hij.”

Lees hier meer (Nu.nl).

IEF 5131

Het gebruik van zijn hoofd

holl.gifHet Parool bericht: “Willem Holleeder is 'not amused' over de shirts die in omloop zijn met zijn hoofd erop. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers gaat onderzoeken of hij gerechtelijke stappen kan nemen tegen onder meer een Groninger bedrijf dat shirts met de afbeelding van Holleeder verkoopt. 'THE ENDstra tapes' staat er op het shirt. Boven de tekst prijkt het gezicht van Holleeder.

'''The End' refereert aan het eind van het proces en het eind van de criminele carrière van Holleeder. De gehele tekst staat natuurlijk voor de achterbankgesprekken die Willem Endstra voerde met de recherche", legt Perry ten Hoorn van communicatiebureau Open uit.

(…) ''Ik heb Holleeder verteld wat er op het shirt staat en hij is er niet van gediend. Het gebruik van zijn hoofd en naam is zonder toestemming gebeurd. Dit kan niet zomaar. Het is bovendien erg plat. Ik moet kijken wat we hiertegen kunnen doen", laat Kuijpers weten.”

Lees hier meer.

IEF 5020

Goed dicht laten timmeren

agr.gifDe Telegraaf bericht: “Anneke Grönloh heeft haar advocaat op de hoogte gesteld van de persiflage op haar die Paul de Leeuw tijdens zijn Symphonica in Rosso-concerten laat zien. "Hij is hiermee duidelijk in overtreding", zegt Anneke's manager Bart Peeters. (…) Omdat in de tussentijd enkele gesprekken zijn geweest tussen Anneke en Paul leek het erop alsof de strijdbijl was begraven. (…) "Om die reden hebben we het destijds juridisch zo goed dicht laten timmeren dat Paul nooit meer een dergelijke persiflage op Anneke mag doen. Als hij dan nu roept dat hij alleen niet meer op tv als Anneke te zien mag zijn, heeft hij het mis. Vandaag hebben we onze advocaat op de hoogte gesteld van Paul's actie. Wat daaruit voort gaat vloeien, weten we nog niet."

Lees hier meer.

IEF 4842

Het portretrecht van de spelers als speler

hst.gifZ24.nl bericht: Oranje-hockeyers willen zelf geld verdienen met hun portretrecht. “Na lang onderhandelen kwam Donk voor vorig jaar met de bond overeen dat de spelers vrij waren zelf geld te verdienen met hun portret en dat de bond de spelers een vast bedrag moest betalen om de portretten te mogen gebruiken. Wel werd afgesproken dat de spelers niet in zee zouden gaan met concurrenten van de sponsors van de bond.

Donk richtte vervolgens een stichting op om de portretrechten van de spelers te beheren. Een uit de hand gelopen vriendendienst, waar hij niks voor krijgt, zegt hij. De stichting ziet erop toe dat de spelers niet tegen elkaar worden uitgespeeld, zegt hij. De spelers van het Nederlands voetbalelftal hebben ook zo'n stichting.

Inmiddels is de bond erachter dat de vorig jaar gesloten deal toch niet zo handig is. Ook anderen konden nu immers een deal sluiten met de spelers en zo geld verdienen aan foto's van het Nederlands dames of herenhockeyteam. Dit gebeurde ook. Tijdens het WK verscheen een site met allerlei foto's over de teams. De bond was hier niet van te voren van op de hoogte en was er niet over te spreken. Momenteel wordt dus opnieuw onderhandeld over de rechten.

Volgens Donk wil de bond weer de exclusieve rechten op het gebruik van de portretten en dat is terug bij af, vindt hij. Door de professionalisering die de hockeysport heeft doorgemaakt, kan dit ook niet meer, zegt hij. De spelers hebben contracten met hun clubs en met eigen sponsors.

Hockeybond-directeur Johan Wakkie benadrukt dat het de bond helemaal niet gaat om het portretrecht van de spelers in al hun hoedanigheden, maar om het portretrecht van de spelers als speler van het Nederlandse team, van de speler in een oranje shirt dus. Hij denkt dat ze zullen uitkomen op een regeling vergelijkbaar met die van de KNVB. Daar delen de spelers gewoon mee in de opbrengst. Hoe de regeling er precies uitziet willen zowel Wakkie als de KNVB niet zeggen.

Donk denkt dat de onderhandelingen over een week of twee zullen worden afgerond. Volgens hem ziet het er nu naar uit dat de bond de stichting een vast bedrag gaat betalen in ruil voor de afspraak dat de hockeyers in hun hoedanigheid van Nederlands elftal-spelers niet met concurrenten van sponsors van de bond in zee gaan. Daarnaast mogen de sponsors van de bond tegen betaling van een vast bedrag de portretten van de spelers gebruiken. Hoe en hoe vaak de sponsors dit mogen gebruiken, wordt precies afgesproken.”

Lees het volledige artikel hier.

IEF 4797

Faits Divers

Portretrecht. "Ellie Speet, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten, zet haar vraagtekens bij de inbeslagname van foto’s van een 112Drenthe.com medewerkster Jeanet S. uit Assen.  (…) ”Even los van de vraag of je de ’112’ers’ journalisten kunt noemen, moet de politie wel hele goede redenen hebben om foto’s in beslag te nemen. Zeker als je niet eens weet wat er precies opstaat. De fotokaart had verzegeld moeten worden en bij een notaris neer moeten worden gelegd. De rechter beslist dan, of hier het portretrecht in het geding is of dat de foto’s gepubliceerd kunnen worden.

(…) Politiewoordvoerder Bert Peters meldt echter, dat de genomen foto’s in strijd zijn met het portretrecht van de agenten. ”Op die foto’s staan agenten individueel afgebeeld. Kijk, bij een politieoptreden bestaat natuurlijk altijd de kans dat er een persfoto van de algemene situatie wordt gepubliceerd. Dat is ook geen probleem. Maar nu gaat het puur om de agenten zelf, die eventueel op een nieuwssite kunnen worden getoond. We hebben overigens van het openbaar ministerie begrepen dat we op een goede manier hebben gehandeld. Maar het is uiteindelijk de rechter die beslist of we terecht of onterecht hebben gehandeld.”

Lees hier meer (Dagblad van het Noorden).

Gaspedaal. "Wegener dreigt Gaspedaal.nl met kort geding.  Wegener Multimedia, eigenaar van occasionsite AutoTrack.nl, eist dat GasPedaal.nl niet langer autoadvertenties van AutoTrack overneemt en publiceert. 

“Gezien de jurisprudentie die er ligt, zien wij geen enkele reden om wijzigingen in onze dienst door te voeren," zegt directeur Jan-Willem Tusveld van Innoweb, de exploitant van Gaspedaal. "Wat wij doen valt naar onze mening volledig binnen de gerechtelijke kaders die zijn gesteld in eerdere vergelijkbare zaken, zoals die van Jaap.nl."

Lees hier meer (Emerce).

Grote passages. "Historicus Arianne Baggerman beschuldigt in Hollands Maandblad schrijver Atte Jongstra ervan dat hij zonder bronvermelding 'grote passages' overneemt uit negentiende-eeuwse egodocumenten, in zijn roman Henry II Fix. Jongstra is niet onder de indruk en komt met een repliek.

Volgens Jongstra heeft Baggerman er niets van begrepen: 'Ik had al eerder onvrede bespeurd in het kamp van de droogstoppeligen. (…) De suggestie van plagiaat werpt Jongstra verre van zich: 'Als je kiest voor de vorm die ik gebruikt heb, dan kun je niet overal een bronvermelding bij zetten. Ik kon niet anders, dan alles aan het personage Fix toeschrijven.'  (…) 'Dat staat ook gewoon achter in het boek,' zegt Jongstra, 'met de mededeling dat ik me vrijelijk heb bediend uit de gebruikte bronnen. Ik ben daar dus heel open in geweest."

Lees hier meer (alleen abonneesBoekblad.nl).

Bloemlezing. "Er is enige ophef ontstaan over de nieuwe bloemlezing van Gerrit Komrij, De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten (Prometheus).  Dichter Ted van Lieshout (…)  vermoedt dat de bundel al gedrukt was voordat de dichters toestemming hadden gegeven voor opname in de bloemlezing. Ook is hij niet erg te spreken over het honorarium dat uitgeverij Prometheus voorstelde, vijf euro per opgenomen gedicht. ‘Ik ben bang dat dichters straks moeten gaan betalen voor opname in een bloemlezing.

Job Lisman, hoofdredacteur bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker, erkent dat de uitgeverij wat aan de late kant is geweest met het vragen van toestemming. (…) Die vijf euro is hetzelfde bedrag dat Prometheus drie jaar geleden bood bij de laatste Dikke Komrij, De Nederlandse poëzie van de 19de tot en met de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten. ‘Wij hebben destijds geen enkele klacht ontvangen over dit bedrag."

Lees hier meer (alleen abonnees Boekblad.nl).