Merkenrecht

IEF 256

Zware kost

Het Europese parlement heeft ingestemd met een voorstel van de Commissie om voortaan alleen nog de waarheid op etiketten van levensmiddelen toe te laten, behalve als de onwaarheden zijn vervat in het merk. "For years Popeye had us believing spinach was rich in iron. But dieticians now know that this "health claim" is untrue or at least exaggerated. To prevent consumers being deceived and also to harmonise the internal market in these products, the European Commission is proposing to regulate the use of such claims.  

Turning to the scope of the regulation, MEPs would explicitly exclude wine and publicity campaigns for agricultural products, which are already covered by other legislation, as well as brand names. Although the names of some brands in themselves hint at a nutritional benefit, these would not be affected if they have been registered in accordance with existing legislation. Lees meer.

IEF 255

Tien is geen 10. Maar is Oxio wel OXXIO?

Daar waar bedrijven als Nuon en Essent zich publieke moeten verantwoorden voor de exorbitante salarissen van hun topbestuurders, heeft nieuwkomer Oxxio een ander probleem. Holland Rail Consult, moederbedrijf van Oxio, eist dat Oxxio zijn naam wijzigt in een kort geding vandaag.

Volgens Zibb.nl komen de namen van de twee bedrijven uit de koker van één marketingbureau. Directeur Heyning van het betreffende bureau, The Nameworks, lijkt de schuld af te schuiven: “In 2002 hebben we met Holland Rail Consult HRC, een naamsessie gehouden voor een nieuw consultancybedrijf waaruit twee namen naar voren kwamen, Movares en Oxio. Ons is toen meegedeeld dat HRC met Movares verder gaan. Contractueel mocht HRC slechts één naam gebruiken vanuit die sessies.” Met de energiebedrijven Durion en Evolta kwam het marketingbureau met de naam Oxxio op de proppen.

Inmiddels is The Nameworks een bodemprocedure tegen HRC begonnen, omdat het marketingbureau vindt dat HRC de naam Oxio ten onrechte zou gebruiken.

IEF 254

Speakerboys

Heineken is in Ierland in een merkendispuut terecht gekomen. Een Ierse luidsprekerfabrikant dreigt met juridische stappen tegen Heinekens nieuwe  ‘Where's your head at?’ campagne. In deze campagne wordt gebruik gemaakt van jongens die in plaats van een hoofd een luidspreker op hun schouders hebben staan. En verdomd, die lijken wel heel veel op de door Sonarstate gebruikte Speakerboy.

 Klik hier voor Speakerboy. Klik hier voor Heinekens ‘Where's your head at?’ campagne. Lees hier meer. Bakker van Eeklo hier.

IEF 253

is Tien 10?

Zoals eerder bericht, vindt SBS dat Tien teveel lijkt op hun TV 10 en dat De Mol zijn nieuwe zender een andere naam zou moeten geven. Nu Tien daarop niet heeft gereageerd overweegt SBS juridische stappen. Een Tien-woordvoerder noemt de kwestie te flauw voor woorden. "Onze naam bestaat volledig uit letters, die van TV 10 niet. Bovendien blijkt dat een cijfer zeer moeilijk te claimen is als naam, dus wij zien eventuele juridische stappen met vertrouwen tegemoet." 

Moeilijk, maar niet onmogelijk. In het recente  SAT1 arrest stelde het HvJ niet voor niets  "Dat merken bestaande uit een woordelement en een cijferelement in de telecommunicatiesector vaak worden gebruikt, wijst erop dat een dergelijke combinatie niet kan worden geacht in beginsel onderscheidend vermogen te missen." Wat zou er toch in het advies van Talpa's merkengemachtigde hebben gestaan? "TV10 is een bestaand merk en bovendien in handen van een grote concurrent, maar wees gerust, 10 is een cijfer en Tien niet"?

IEF 248

Italiaanse toestanden

SBS Broadcasting BV denkt na over te zetten stappen tegen de naam van de nieuwe tv-zender van Talpa, Tien. Dit stelt Eric Eljon, directeur communicatie voor SBS Broadcasting BV tegenover DutchMedia. SBS Broadcasting BV heeft dankzij haar 50 % belang in TV10 BV volgens eigen zeggen de beschikking en registratie over de merknaam TV 10. TV10 BV is de BV die in handen is van SBS Broadcasting BV en Jetix Europe die voor Veronica & Jetix gebruikt wordt. SBS Broadcasting kondigde aan met een digitale themazender te komen die op 1 september aankomende zal starten onder de naam TV 10. 

SBS Broadcasting BV stelt ontkent het verband tiussen de lancering van TV!0 en Tien. Talpa-woordvoerder Thomas Notermans meldt  dat met de actie van SBS de kijker in 'verwarring' kan worden gebracht, ook al gaat het hier om een digitale themazender en is Tien een generalistische zender. Volgens Notermans bewijst SBS de kijker hiermee geen dienst en lijkt het op 'Italiaanse toestanden' (verwijzend naar Italie alwaar bepaalde zenders sterk op elkaar lijkende zendernamen gebruiken). Eerdere berichten.

IEF 243

X5, waar denkt u aan?

BMW wint in hoger beroep de procedure tegen X5 Centrum. In tegenstelling tot de kortgeding rechter in eerste aanleg oordeelt het Gerechtshof Arnhem dat het teken X5 voldoende onderscheidend vermogen heeft om als merk voor terreinwagens te dienen. Een beroep op BMW/Deenik door X5 Centrum mocht haar niet baten, nu zij het merk X5 paginagroot op haar startpagina afbeeldde inclusief de kleuren zwart en blauw. Lees kg vonnis.

IEF 241

OHIM op stoom

Het jaarverslag van het OHIM is blij met het OHIM. "2004 has been an exceptional year as regards the volume of CTM applications dealt with by the Office. The organizational measures implemented in 2003 reaped their rewards in 2004 with significantly enhanced productivity thus enabling the Office to increase yearly outputs." Heel mooi.

IEF 240

Tis een kwestie van geduld

Het Tijdschrift voor Marketing online maakt melding van het feit dat de Gulpener brouwerij Rowwen Hèze-bier op de markt gaat brengen. Het Rowwen Hèze-logo staat op het label en op het rugetiket staat steeds het portret van één van de bandleden afgebeeld. Rowwen Hèze heeft samen met de brouwerij de smaak bepaald. Daarbij komt er ook een speciaal Rowwen Hèze bierglas. De Gulpener brouwerij verzorgde eerder al een eigen bier voor de band Normaal.

De redactie van IEForum snelt zo spoedig mogelijk naar een zonnig terras voor een smaaktest.