Domeinnaamrecht

IEF 233

Easymobile (2)

'EasyMobile gaat deze zomer in Nederland van start' schreven diverse media onlangs verheugd. De goedkope provider van mobiele telefonie is onderdeel van de Easy Group van Stelios Haji-Joannou, zoals ook luchtvaartprijsvechter EasyJet. In Engeland verkoopt het bedrijf simkaarten voor prepaid telefonie en dat is ook het plan in Nederlan: 'Verkoop gaat louter of hoofdzakelijk via internet plaatsvinden, via 'selfservice' met verkoop van simkaarten die per post worden opgstuurd. Dat houdt de kosten laag,' aldus een bericht op Planet Internet van 7 april. De provider gaat het netwerk van Telfort gebruiken .

Maar kennelijk kwam niemand op het idee om alvast een kijkje te nemen op www.easymobile.nl. Daar worden namelijk vooral telefoons abonnementen aangeboden. Deze internetwinkel heeft ook een keurig tastbaar adres in Veenendaal, waar een vriendelijke ondernemer meldt dat hij deze domeinnaam al geruime tijd heeft geregistreerd. Hij maakt daarom zich geen zorgen. Maar met een aanstaande launch lijkt een reeds bestaande naam voor EasyMobile wel degelijk een probleem.

Bij Telfort verwijst men naar de Deen Ole Jacob Thorsen, die vanuit Denemarken enigszins verbaasd reageert op de kwestie: 'Easymobile is een geregistreerd handelsmerk, dus dat mag niemand zomaar gebruiken'. Voor verder vragen verwijst Thorsen naar de Easy Group in Engeland. Navraag wijst uit dat de domeinnaam easymobile.nl sinds 3 maart 2004 is geregistreerd door Belcompany in Veenendaal.
De Easy Group blijkt nog niet zo makkelijk te bereiken. Weliswaar heeft het bedrijf een uitgebreide serie Easy websites: vliegen, autoverhuur, hotels, e-mail, telefonie en nog veel meer, maar een contactknop zit nergens. Wel een uitgebreide oproep aan het publiek om te helpen speuren naar ondernemers die het merk Easy misbruiken. Het telefoonboek van Londen laat zien dat dit minder paranoïde is dan het klinkt: er zijn talloze Easy-bedrijfjes, van bloemisten tot restaurants. De uitbater van Easymobile Center Ltd. , 'Mr Husseini', wordt gek gebeld door mensen die op zoek zijn naar de in Engeland inmiddels bekende provider, terwijl hij gewoon een telefoonwinkeltje in Zuid-West Londen heeft. De naam heeft hij geregistreerd en de Easy Group heeft hem tot nu toe nooit benaderd. Wel overweegt hij zelf een advocaat in de arm te nemen, maar was tot dusver te druk druk druk.
Toch nog maar eens naar Denemarken gebeld. 'De zaak wordt opgelost,' weet Thorsen. 'En EasyMobile gaat in Nederland werken met de domeinnaam www.easymobile.nl. Meer kan ik u niet vertellen.' In Veenendaal wordt inmiddels doorverwezen naar 'een communicatiebureau'. Daar meldt zich de directeur van Belcompany: 'Die domeinnaam is van ons, maar wij hebben ook een belangrijke relatie met Telfort. Wij hebben nu een mondelinge overeenkomst met hen en EasyMobile, maar zolang daar niks over op papier staat, kan ik daar nog niks over zeggen. Neemt u maar van mij aan dat we er uit komen. Steven Stol, Kidsweek.

IEF 225

katholieke oma

Een programmeur uit Florida, Rogers Cadenhead (38) is de eigenaar van www.benedictXVI.com. Cadenhead registreerde 6 mogelijke pausnamen op 1 april, omdat hij 'couldn't resist the chance to have some skin in the game'

Cadenhead wil eerst met zijn katholieke oma overleggen wat hij  met de domeinnaam gaat doen, maar zal hem in ieder geval niet verkopen aan een pornograaf. "Het besluit zal worden geleid door de idee dat ik in ieder geval niet 1,1 miljard gelovigen tegen me wil opzetten". De CC Tld van vaticaanstad kent geen openbaar register, maar http://www.benedictusxvi.va geeft nog geen beeld.

IEF 218

Hoe zit dat nou?

Journalist Steven Stol uit Amsterdam meldt zijn verwarring. Vastberaden om even snel een stukje te schrijven over de aangekondigde launch in Nederland van Easymobile, de telefoondochter van EasyJet, komt hij terecht op bij easymobile.nl. Hij belt met de eigenaar, 'een webwinkeltje dat opereert vanuit Zuthphen of zo.' Die zegt dat het zijn domeinnaam is, dat hij die al jaren heeft en dat hij zich geen zorgen maakt. Journalist belt vervolgens Telfort, die hem verwijzen naar een man van EasyMobile in Denemarken. Die doet nogal vaag, waaruit Journalist opmaakt dat hij dit voor het eerst hoort. 'Maar,' zegt hij 'EasyMobile is een geregistreerd handelsmerk, dus er kan geen sprake zijn van iemand anders die onder die naam opereert.' Hoe lang heeft u easymobile.nl dan al geregistreerd in NL? vraag Journalist. 'Anderhalf jaar' zegt de Deen. Voor verdere info verwijst hij naar de EasyGroup in Londen. Journalist geeft het op en besluit ander stukje te schrijven. Advocaten kunnen zich melden in Londen dan wel Zutphen.

IEF 217

Over het hoofd ge10?

Tien? Dat roept herinneringen op aan TV10 van John voormalige zakenpartner Joop van de Ende. En zou dat niet nog ergens geregistreerd staan? Een snelle zoektocht levert in januari jl. verlopen inschrijving van TV 10 Gold op, t.n.v. van TV 10 B.V. Domeinnaam TV10.nl staat op naam van TV 10 Gold BV uit Bussum, niet vermeld in het handelsregister, maar op hetzelfde adres als MTV Networks. Wel in het handelsregister staat een T.V. 10 B.V. die gevestigd is op hetzelfde adres als  John de Mol's grote concurrent SBS6. En wat te denken van het afgebeelde spiksplinternieuwe beeldmerk (depotnummer  1071163) van Royaal BV uit Valkenswaard, geregistreerd voor o.a. het uitzenden van radio- en televisieprogramma's? En dat Benedictus ook al van alle kanten is geregistreerd lijdt geen twijfel.

IEF 198

.EU top level domein één stap dichterbij

Sinds de vaststelling van Verordening (EG) 733/2002 betreffende de invoering van het .eu-topniveaudomein is Europa bezig met de voorbereidingen van de start van het top level domein .eu. Het .eu domein zal het eerste werelddeel-gebonden top level domein zijn. Onlangs is bekend geworden dat de "sunrise period", waarbij overheidsinstanties en houders van oudere rechten die in de nationale en/of communautaire wetgeving zijn erkend of vastgesteld voorrang krijgen, gepland is om in het vierde kwartaal van 2005 van start te gaan. Tijdens deze periode is de registratie van domeinnamen uitsluitend gereserveerd voor overheidsinstanties en deze houders van oudere rechten die in de nationale en/of communautaire wetgeving zijn erkend of vastgesteld.

De "sunrise period" duurt vier maanden en bestaat uit twee fases, die elk twee maanden duren. Registraties vinden plaats op een "first come, first serve" basis. In de eerste fase kunnen alleen de domeinnamen geregistreerd worden die overeenkomen met de naam, of 'roepnaam' van een overheidslichaan, het gebied dat wordt bestuurd door een overheidslichaam, of geregistreerde gemeenschaps- of nationale merken. Fase 2 is bedoeld voor registratie van domeinnamen die overeenkomen met andere rechten, zoals handelsnamen en titels van beschermde auteursrechtelijke werken, maar alleen voor zover die rechten in de lidstaten erkend worden.

Meer informatie over de start van de .eu domeinnaam is te vinden op de website van EURid (de organisatie die door de Europese Commissie is aangewezen om de .eu registratie te coördineren): http://www.eurid.org/

IEF 156

Er zit verder niks achter

NRC Handelsblad bericht dat Michiel Smit vier jaar eigenaar is geweest van de domeinnaam lonsdale.nl. De partijvoorzitter van Nieuw Rechts heeft de domeinnaam woensdag overgedragen aan BrandFusion Holland, de Nederlandse importeur van Lonsdale. ,,Er zit verder niks achter. Die domeinnaam heb ik geregistreerd toen ik nog niet in de politiek zat'', zegt Smit. Hij heeft nooit iets met de domeinnaam gedaan. BrandFusion dreigde met een juridische procedure, waarna Smit de naam gratis heeft overgedragen.

Hier nog een Lonsdale domeinnaamzaak, vers uit de domjur.nl nieuwbrief.

IEF 71

Auteursrecht te koop

Shieldmark mag dan weer eens het nieuws hebben gehaald met  Maxima op merkentekoop.nl, maar ondertussen kun je op ebay al lang merken. domeinnamen en auteursrechten kopen en verkopen. Liefhebbers kunne nog vijf dagen bieden op  Kinky Friedmans "The Lone Star of David Flag".

Offered in this auction is the U.S. Copyright for the original combination of the Lone Star flag of Texas background and the Star of David,"The Lone Star of David Flag". This is U.S. Copyright #VAu-40-928 and can be verified on the CopyrightOffice website. This design was originally presented as a gift, sans copyright, in the form of a custom made flag to Kinky Friedman at a show at Rockefeller's night club in Houston in 1981. In February 1982 the designer of the flag, Paul Domsalla, copyrighted the original artwork & design with the Library of Congress (VAu-40-928). Mr. Friedman is now using the Lone Star of David flag design for the first time on caps, bumperstickers and on his website in his 2006 campaign to be Governor of Texas. The copyright can be transferred to the winning bidder through the Library of Congress upon receipt of the winning bid at the auctions end. Payment will be made by cashiers check from a major bank before transfer is completed. The winning bidder will receive a certified copy of the copyright and framed artwork shown in the photo. 10% of the winning bid price will be donated to a Tsunami Relief Fund. Mahalo and "Mozel Tov".

IEF 66

Domeinnamen

In december 2003 lekte voortijdig uit dat de naam van de nieuwe kroonprinses Caterina-Amalia zou worden. Hoe? Het Koninklijk Huis had de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen en op voorhand de domeinnaam prinsescatharina-amalia.nl geregistreerd. Enerzijds verstandig, omdat op deze manier derden niet direct na het bekendmaken van de naam er met de domeinnaam vandoor konden gaan. Anderzijds was, toen de trotse ouders de naam officieel bekendmaakten, de verrassing er eigenlijk wel af.

Mogelijk hebben Procter&Gamble en Gillette bij hun recente fusie niet de strategie van ons Koninklijk huis gevolgd. Direct na het bekend worden van de fusie werd er gespeculeerd over een nieuwe naam. Een Koreaans bedrijf meende dat PGGillette wel een logische samentrekking is en registreerde direct pggillette.com. Benieuwd of de Koreanen het bij het juiste eind hebben...

Hier een deel van het uittreksel uit het domeinnamenregister van Prenames Domainlab:

1. Domain Name : pggillette.com
2. Registrar : ttpia.com

3. Record Created on : 2005-01-28        
4. Record Expires on : 2006-01-28        
5. Record last Updated on :


6. Name Servers
   ns1.ttpia.com
   ns9.tt.co.kr


7. Registrant : Name      : swing .
                Company   : swing
                E-mail    : winwing@daum.net
                Address   : Daeheung-dong Jung-gu DAEJEON
                            479-2
                            KR(301803)
                Tel       : 010-6833-1188     

8. Administrative Contact :
                Name      : swing .
                Company   : swing
                E-mail    : winwing@daum.net
                Address   : Daeheung-dong Jung-gu DAEJEON
                            479-2
                            KR(301803)
                Tel       : 010-6833-1188