Auteursrecht

IEF 511

Voor wat hoort wat

"Wij geen samenvattingen, dan jullie geen archiefbeelden". Dit is min of meer de strekking van het antwoord van de NOS aan Talpa, op de vraag van Talpa of zij archiefbeelden van voetbalwedstrijden van de NOS mag uitzoeken en uitzenden. Vorige week berichtte IEForum al dat Talpa niet, zoals de NOS meende, gedwongen kan worden een sublicentie voor de voetbaluitzendrechten de verstrekken.

NOS-directeur Dielessen op Adformatie: Het lijkt er misschien op dat we een slecht verliezer zijn, maar het gaat er wel om dat Talpa een televisiezender aan het opzetten is en dat wij proberen er een in de lucht te houden. Dan gaan we geen uitverkoop houden.'

De NOS-directeur sluit niet uit dat er een akkoord komt waarbij beelden worden uitgeruild. Talpa-woordvoerder Thomas Notermans stelt dat zijn zender wel degelijk recht heeft op archiefbeelden:’Bij mijn weten is het nog steeds zo dat de NOS die archiefbeelden voor een redelijk bedrag aan anderen moet overgeven. Zo staat het in de Mediawet.' Als er een onderhandeling komt over dat beeldenrecht staat Talpa niet onwelwillend tegenover een beeldenuitruil zoals geopperd door Dielessen.

IEF 503

Voor een betere wereld

Dit artikel in Wired is al bijna een half jaar oud, schandalig oud dus, maar in Nederland heeft deze nieuwe wereldrevolutie nog maar weinig aandacht gekregen, vandaar. "When Bill Gates referred to copyright reformers as modern-day communists in an interview at the Consumer Electronics Show, it didn't take long for the web community to respond with a big "nyah-nyah-nyah." Bloggers and designers were quick to dream up "creative communist" symbols, a play on one of the best-known groups working for copyright reform, Creative Commons."

IEF 499

Vandaag

Vandaag eist Stichting Brein eist in een kort geding tegen vijf internetproviders de gegevens van klanten die veel illegale muziekbestanden aanbieden op internet. Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm die optreedt namens de vijf gedaagde internetaanbieders is optimistisch over de afloop van de zaak. (Telegraaf)

Vandaag dient voor de rechtbank in Amsterdam een kort geding om de enige echte Top  40. "Het zijn naar eigen zeggen ‘een stel deuzige hobbyisten’, verslaafd aan hitlijstjes. Maar toen ze die hitlijstjes op internet gingen zetten, was de beer los. ‘Ze gaan met onze content aan de haal’, briest Gfk Mega Charts, eigenaar van die lijsten."  (BN-De Stem)

IEF 492

Verdeel en Heers

Dit klinkt interessant. Altijd al willen weten hoe al die heffingen verdeeld worden en hoe het in godsnaam mogelijk is dat zo'n verdeling rechtvaardig gebeurt? Misschien verschaft het artikel 'Wantoestanden bij thuiskopieheffingen' in de nieuwe PC-Active nieuwe inzichten. 
 
"Minstens 40 procent van de heffing op beschrijfbare dvd's of cd's, die bedoeld is om artiesten en andere rechthebbenden schadeloos te stellen voor zogenaamde thuiskopieën, komt nooit bij de artiesten terecht. En over 35 procent van de schijfjes zou al helemaal geen heffing worden afgedragen, omdat deze via het grijze circuit worden verkocht."

"Uit tientallen gesprekken met juristen, producenten van beschrijfbare media, vertegenwoordigers van brancheverenigingen, ministeries, parlementariërs èn met de Stichting Thuiskopie komen geruchtmakende conclusies: niet alleen komt minstens 40 procent van het geïnde geld nooit bij de rechthebbende terecht, er wordt bovendien gebruik gemaakt van uit de lucht gegrepen marketinggegevens, de Stichting Thuiskopie grijpt naast minstens € 17,5 miljoen aan omzet uit grijze circuits en er worden verouderde verdeelsleutels gehanteerd waardoor ook het weinige overgebleven geld bij de verkeerde mensen terechtkomt.

Twijfelachtig. De door de overheid ingestelde overlegstructuren blijken ronduit twijfelachtig. PC-Active bekritiseert de voorgenomen heffingen op mp3-spelers en dvd-recorders met harde schijf en signaleert het gebrek aan expertise bij de overheid en de door haar aangestelde beslissingnemers, waardoor Nederland op termijn buiten de boot dreigt te vallen als het gaat om nieuwe ontwikkelingen in de elektronica."

IEF 491

vriezen of dooien

In principle, file-sharing software is a innovative and promising technology, however, many P2P users are making unauthorised copies not only of music, but increasingly also of video and software...It is difficult to establish a basis to prove a causal relationship between the 20% fall in overall revenues experienced by the music industry between 1999 and 2003, but digital piracy may be an important impediment to the success of legitimate online content markets. Trek hier zelf een conclusie uit het OESO report on the digital music industry (En nee, het logo is niet van Nauta).

IEF 490

71t Mediawet

Het Commissariaat voor de Media heeft vandaag bepaald dat het Talpa niet kan dwingen een sublicentie te geven aan de NOS voor het uitzenden van beknopte beelden van voetbalwedstrijden van de Eredivisie. De NOS had om een uitspraak van het Commissariaat gevraagd op basis van het voorkeursrecht in de Mediawet.

Volgens commissaris Inge Brakman is het artikel (71t Mediawet) waarop de NOS zich beroept, oorspronkelijk bedoeld om ervoor te zorgen dat belangrijke evenementen, waaronder voetbalwedstrijden, niet achter de decoder verdwijnen en te ontvangen zijn door nagenoeg het hele Nederlandse publiek: “Daar wordt nu door de uitzendingen van Talpa en RTL4 aan voldaan. Lees meer.

IEF 489

Harde Euro's

Wat de IE-invalshoek is, is onbetaald niet duidelijk, maar het zal ongetwijfeld iets met auteursrecht of merkenrecht te maken hebben: Uitgeverij L.J. Veen eist 400.000 euro als de makers van het voetbaltijdschrift Hard Gras overstappen naar Nieuw Amsterdam, de nieuwe uitgeverij van Derk Sauer. Het Parool (1 euro)

IEF 478

Nieuw van Koelman

Noot bij Rb. Den Haag 2 maart 2005 (Uitgevers / De Staat). Computerrecht, pages 143-148, 2005. Hier.

The Levitation of Copyright: An Economic View of Digital Home Copying, Levies and DRM. Entertainment Law Review, pages 75-81, 2005.  Hier.