Gepubliceerd op maandag 1 mei 2017
IEF 16747
Rechtbank Noord-Holland ||
21 apr 2017
Rechtbank Noord-Holland 21 apr 2017, IEF 16747; ECLI:NL:RBNHO:2017:3405 (X tegen BNN-Vara), https://www.ie-forum.nl/artikelen/geen-verbod-op-uitzending-bnn-vara-s-kassa

Geen verbod op uitzending BNN-VARA’s Kassa

Vzr. Rechtbank Noord-Holland 21 april 2017, IEF 16747; ECLI:NL:RBNHO:2017:3405 (X tegen BNN-VARA) Mediarecht. Vorderingen afgewezen. Via MediaReport: Tussen een badkamerproducent en een consument is een meningsverschil ontstaan over de plaatsing van een luxe badkamer. De consument heeft naar aanleiding hiervan het consumentenprogramma Kassa van BNN-VARA uitgezonden programma, benaderd. De redactie van Kassa neemt contact op met de badkamerproducent en gaat samen met de consument op het kantoor van de badkamerproducent langs. De badkamerproducent eist in kort geding dat er geen beeldmateriaal over de kwestie wordt uitgezonden en vordert een voorafgaand publicatieverbod. De beoogde uitzending zou de goede naam van de badkamerproducent schaden en niet bijdragen aan een debat over aangelegenheden van publiek belang.

(...) De voorzieningenrechter komt vervolgens tot het oordeel dat BNN-VARA zorgvuldig te werk is gegaan. Er is voldoende gelegenheid geweest voor de badkamerproducent om weerwoord te geven en BNN-VARA heeft tijdig toegezegd dat het standpunt van de badkamerproducent ten aanzien van de kwestie in de uitzending zal worden betrokken.

Het argument van de badkamerproducent dat slechts sprake is van een individueel geschil en dat een item daarover niet bijdraagt aan het publieke belang gaat volgens de rechter niet op. Duidelijk is geworden dat er bij de consument sprake is van ‘teleurgestelde verwachtingen’ in verband met de aankoop van een luxe badkamer en van teleurstelling over de reactie van de badkamerproducent op de door de consument geuite klachten. Dit kan op zichzelf, anders dan de badkamerproducent betoogt, worden aangemerkt als een misstand die de samenleving raakt.

Verder bracht de badkamerproducent nog naar voren dat de mogelijke uitzending onherroepelijk tot faillissement zou leiden, maar wegens gebrek aan onderbouwing snijdt ook dit argument volgens de voorzieningenrechter geen hout. “Gesteld noch gebleken is dat van ondernemingen waaraan Kassa in haar uitzending aandacht heeft besteed, het faillissement is aangevraagd als gevolg van die uitzending in Kassa.”

Alle vorderingen tegen BNN-VARA worden afgewezen.

Lees de gehele bijdrage