Gepubliceerd op vrijdag 24 maart 2017
IEF 16673
Rechtbank Den Haag ||
24 mrt 2017
Rechtbank Den Haag 24 mrt 2017, IEF 16673; ECLI:NL:RBDHA:2017:2825 (Dynamiet tegen BKR), https://www.ie-forum.nl/artikelen/bkr-heeft-enige-vrijheid-heeft-in-het-formuleren-van-uitgangspunt-bij-radar

BKR heeft enige vrijheid heeft in het formuleren van uitgangspunt bij RADAR

Vzr. Rechtbank Den Haag 24 maart 2017, IEF 16673; ECLI:NL:RBDHA:2017:2825 (Dynamiet tegen BKR) Mediarecht. De voorzieningenrechter is van oordeel dat niet aannemelijk is geworden dat BKR in de uitzending van RADAR van 16 januari 2017 onrechtmatig (jegens Dynamiet) heeft gehandeld door zich in algemene termen uit te laten over het uitgangspunt dat alle in Nederland verleende krediet moet worden geregistreerd in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). De omstandigheden van het geval (o.a. consumentenprogramma, televisiefragment) maken dat BKR enige vrijheid heeft in het formuleren van dit uitgangspunt. Dat BKR in dat verband heeft gesproken over een wettelijke verplichting tot registratie kan haar daarom niet worden tegengeworpen.

 

Ten aanzien van een aantal van de uitlatingen van BKR is de voorzieningenrechter van oordeel dat Dynamiet heeft verzuimd om te onderbouwen hoe en waarom die uitlatingen kunnen worden aangemerkt als onrechtmatig jegens Dynamiet. Het enkele feit dat BKR een andere uitleg geeft aan een uitspraak van de Hoge Raad of een eerder vonnis van deze rechtbank is daartoe onvoldoende.

Dynamiet is voorts van mening dat BKR ten tijde van de uitzending onrechtmatig heeft gehandeld door te stellen dat het Dynamiet niet is gelukt om terechte registraties te doen verwijderen. De voorzieningenrechter is evenwel van oordeel dat BKR op basis van de door Dynamiet verstrekte informatie tot die conclusie heeft kunnen komen. Dynamiet heeft er immers voor gekozen om niet te verschijnen in de uitzending van 16 januari 2017 voor tekst en uitleg over haar werkwijze en om slechts in een (zeer) beperkt aantal dossier inzage te geven. Dat Dynamiet thans stukken in het geding brengt die tot een andere conclusie aanleiding kunnen geven maakt dit niet anders.

Voor wat betreft een aantal uitlatingen op haar eigen website en op de website van Radar acht de voorzieningenrechter van belang dat BKR die uitlatingen nadien zodanig heeft bijgesteld dat daarmee in hoofdlijnen aan de bij Dynamiet opgekomen bezwaren tegemoet is gekomen.

Dat BKR waarschuwt voor bedrijven die stellen tegen betaling registraties te kunnen verwijderen uit het CKI is als zodanig niet onrechtmatig (jegens Dynamiet).

De voorzieningenrechter concludeert dat niet aannemelijk is geworden dat BKR jegens Dynamiet onrechtmatig heeft gehandeld. De vordering tot rectificatie komt daarom niet voor toewijzing in aanmerking. (Reactie Dynamiet Nederland)